Futballtangó

Ecuador leghíresebb stadionjai - Estadio George Capwell

2023. június 17. - _Adamo_

emelecst.JPG

Az ecuadori Guayaquil városának harmadik stadionja az Estadio George Capwell a patinás Emelec csapatának otthona.

Az Estadio George Capwell a klub alapítója, George Lewis Capwell nevét viseli, aki hosszú időn át az egyesület elnöke volt és a stadion építését is ő maga kezdeményezte.

Az építkezés terveit 1940-ben fogadták el, ám az alapkövet csak 1942-ben tették le, a munkálatokkal végül 1945-re készültek el. A létesítmény eredetileg baseball-stadion lett volna, azonban a labdarúgás térségben való egyre népszerűbbé válásával és az 1947-es hazai rendezésű Dél-Amerika-bajnokság inkább focipályának alakították ki a belső teret.

1945. október 21-én először baseball-mérkőzést rendeztek benne, majd december 2-án az Emelec és a Manta-Bahía de Caráquez avatta fel a stadiont labdarúgó-meccsen.

Az említett 1947-es Dél-Amerika-bajnokságon (a Copa América elődje) valamennyi mérkőzést itt rendeztek meg. A körmérkőzéses rendszerben, nyolc csapat részvételével zajló viadalon Ecuador nyeretlenül a hatodik helyen végzett, míg Argentína veretlenül diadalmaskodott.

Az Estadio Modelo 1959-es megnyitásával a Capwellt elhanyagolták, az Emelec elköltözött és a stadiont évtizedekre bezárták. 1991-ben azonban leporolták és a csapat visszafoglalta eredeti otthonát. Azóta több jelentős felújítást hajtottak végre, mire elnyerte mostani formáját, amelyben a hivatalos adatok szerint 40 020 néző befogadására alkalmas. A játékteret mind a négy oldalról fedett lelátók veszik körül szögletes alakban. A jellegzetes építmény magassága és kék-fehér színei révén már messziről jól látható, kiemelkedik a város képéből.

Az ecuadori klubfoci egyik legsikeresebb csapata, az Emelec alapítója a stadion névadója volt. Az amerikai Capwell annak idején Ecuadorba utazott, hogy felügyelje a helyi elektromos társaság munkálatait. Ott szembesült vele, hogy a cég dolgozói mennyire szeretik a labdarúgást, szabadidejükben szívesen sportolnak, így 1929-ben klubot alapított nekik. Az egyesület neve egy mozaikszó az Ecuadori Elektromos Társaság (Empresa Eléctrica del Ecuador) nevéből.

A kék-fehér csapat története során 14 alkalommal nyerte meg az ecuadori első osztályú bajnokságot, utoljára 2017-ben végzett az élen. Az Emelec legjobb nemzetközi eredményét az 1995-ös Libertadores-kupában érte el, amikor a későbbi győztes brazil Grémio állította meg az elődöntőben.

A csapat ősi riválisa a város másik nagy csapata, az 1925-ben létrehozott Barcelona SC, amely ellen a Clásico del Astillero néven ismert legnagyobb ecuadori rangadót vívja. A két csapat 1943-ban mérkőzött meg először egymással, azóta már több mint 200 alkalommal csaptak össze, az örökmérleg pedig rendkívül kiegyenlített. A vetélytársak mérkőzéseit igazi latin derbihez méltó hangulat, színkavalkád, szenvedély és időről időre rendbontások jellemzik.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Monumental Isidro Romero Carbo - Barcelona SC
Estadio Modelo Alberto Spencer Herrera - Rocafuerte

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr6718147850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása