Futballtangó

Ecuador leghíresebb stadionjai - Estadio Rodrigo Paz Delgado

2023. június 23. - _Adamo_

rodrigopaz.jpg

A nevezetesebb ecuadori stadinokat bejáró sorozatunkat az ország fővárosában, az egyenlítő mentén fekvő Quito legnagyobb stadionjával, az Estadio Rodrigo Paz Delgado bemutatásával folytatjuk.

Az ország harmadik legnagyobb stadionjának számító Estadio Rodrigo Paz Delgado újépítéső létesítmény, hiszen kevesebb mint három évtizede építették meg. A hivatalos adatok szerint 41 575 néző befogadására alkalmas.

A stadion építése kereken két évig tartott 1995. március 1. és 1997. március 1. között, és mintegy 16 millió dollárba került. A létesítmény hivatalos megnyitójára 1997. március 6-án került sor a házigazda LDU Quito és a brazil Atlético Mineiro mérkőzése alkalmával. A stadion megépítésével az volt a cél, hogy Quito legjobb és az ország egyik legnépszerűbb csapata a kontinens egyik legmodernebb és legfényűzőbb stadionjának keretein belül írja a történelmét.

A létesítmény megvalósításának fő kezdeményezője Rodrigo Paz, a klub korábbi elnöke és örökös tiszteletbeli elnöke volt, akinek nevét 2017 óta viseli az építmény. Az egykori klubvezető 2021-ben hunyt el. Azt megelőzően a stadion La Casa Blaca (Fehér Ház) néven ismerték.

Az LDU Quito a helyi egyetem csapataként jött létre 1918-ban. Kezdetekben a különböző amatőr bajnokságokban szerepelt, majd a profi labdarúgás létrejöttével csatlakozott az élvonalhoz. Története során 11 alkalommal nyerte meg az első osztályú bajnokságot, melynél csak három csapat sikeresebb az országban: a Barcelona SC 16, az Emelec 14, az El Nacional 13 elsőséget jegyez.

A csapat a 11 bajnoki címéből nyolcat már azután szerzett, hogy az új korszerű stadionba tette át székhelyét az egyetemi létesítményből. Emellett az összes nemzetközi sikerét 1997 után ünnepelte: az LDU 2008-ban az első és eddigi egyetlen ecuadori csapatként megnyerte a Libertadores-kupát, egy évvel később a Copa Sudamericanát, valamint 2009-ben és 2010-ben a Recopa Sudamericanát hódtotta el.

Az LDU legnagyobb riválisának az ország másik legnépszerűbb csapata, a Barcelona SC tekinthető, amellyel a Clásico Nacionalt vívják, utalva arra, hogy ez az ország rangadója. Ugyanakkor két városi riválissal sokkal intezívebb a versengés: az El Nacional elleni meccs a Superclásico de Quito, de később megjelenő Deportivo Quito drukkereivel sem szívlelik egymást.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Monumental Isidro Romero Carbo - Barcelona SC
Estadio Modelo Alberto Spencer Herrera - Rocafuerte
Estadio George Capwell - Emelec
Estadio Jocay - Delfín SC

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2018151624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása