Futballtangó

Ecuador leghíresebb stadionjai - Estadio Jocay

2023. június 19. - _Adamo_

estadio-municipal-jocay-illus.jpg

Az ecuadori stadionokat bemutató sorozatunkban ezúttal az Estadio Jocay nevű létesítményt keressük fel az egyenlítői ország északnyugati Manta nevű kikötővárosban.

A dél-amerikai földrész legnyugatabbra fekvő stadionját 1962. január 14-én adták át. Az Estadio Jocay eredeti neve Estadio Modelo de Manta volt, később azonban a helyi őslakosok nevét vette fel a létesítmény.

Az eredeti formájában alig 5 ezer fő befogadására alkalmas stadion bővítése folyamatosan zajlott. Menet közben 1985-től 2003-ig egy magyar gyártmányú Electroimpex elektronikus eredményjelző tábla díszelgett a stadionban, de később elbontották, és a helyén épült meg az északi lelátó. Mostanra már a pálya mind a négy oldalán található lelátó, a két hosszanti oldal fedett. Még az elmúlt években is végeztek munkálatokat, miután 2016-ban egy földrengés megrongálta a stadiont. Aktuális állapotában nagyjából 22 ezer néző látogathatja biztonságos keretek között.

Ebben a stadionban játssza a hazai mérkőzéseit az ecuadori első osztályú Delfín SC és a második vonalban szereplő Manta Sport.

A Delfín mindössze 1989-ben alakult és rögtön első szezonjában megnyerte a másodosztályt és a feljutást követően 1995-ig tagja volt az élvonalnak. Azóta ugyan többször kiesett és a harmadosztályt is megjárta, de rendre vissza tudott térni, ráadásul a 2017-es második hely után 2019-ben története során először bajnok lett. Ugyanebben az évben helyi kupadöntőt is játszott és természetesen nemzetközi mérkőzéseken is szerepelhetett.

Az ország csapatai közül mindig is kiemelkedtek a két nagyváros (Quito és Guayaquil) csapatai, az 1955 óta zajló bajnoki kiírás során mindössze háromszor fordult elő, hogy nem itteni csapat lett a bajnok. A Delfín említett, 2017-es sikerét megelőzően az Olmeda 2000-ben, a Deportivo Cuenca 2005-ben ünnepelhetett bajnoki címet.

A nagy városok csapatainak jobb anyagi helyzetei miatt az ilyen kis csapatok, mint például a Delfín nehezen vehetik fel velük a küzdelmet.

Az Estadio Jocey falain belül a különböző labdarúgó-mérkőzések mellett időről időre több rendezvényt is megrendeztek. 1985-ben a stadion volt a helyszíne a VI. Manabí Nemzeti Sportjátékoknak, valamint kultúrális eseményeknek, koncerteknek, bemutatóknak is rendszerint otthont.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Monumental Isidro Romero Carbo - Barcelona SC
Estadio Modelo Alberto Spencer Herrera - Rocafuerte
Estadio George Capwell - Emelec

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr4818148676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása