Futballtangó

A River Plate már az újabb bajnoki cím kapujában

2023. július 04. - _Adamo_

barconacho1.JPG

Januárban vette kezdetét az argentin bajnokság aktuális, 2023-as első, Liga Profesional elnevezésű kiírása, melynek már a célegyenesébe fordultunk, csak öt forduló van hátra a küzdelmekből.

Annak ellenére, hogy a listavezető River Plate egymást követő három győzelem után legutóbb váratlan vereséget szenvedett a Barracas Centraltól, a Libertadores-kupa csoportköréből is továbbjutó "milliomosok" magabiztosan vezetik a bajnokságot. Szinte elképzelhetetlen, hogy Martín Demichelis csapata elveszítse a bajnoki címet, de egyelőre matematikailag még nem zárták le a kérdéseket - öt fordulóval a vége előtt kilenc pont az előny. A csapat a teljes szezonban kiegyensúlyozottan teljesít, 22 forduló alatt mindössze négyszer kapott ki és hat meccsen veszített pontot. Marcelo Gallardo távozása ellenére ott folytatják, ahol abbahagyták, Demichelis nagyszerűen vette fel a fonalat, a csapat pedig kikövezett úton halad, hogy a 2021-es Liga Profesional után újból megnyerje a "hagyományos" kiírást.

A minél jobb dobogós helyekért még nagy küzdelem várható a hátralévő körökben, ugyanis jelenleg a második-harmadik helyen a Talleres Córdoba és a San Lorenzo azonos pontszámmal helyezkedik el, a negyedik Lanús pedig csak egy ponttal gyűjtött kevesebbet náluk. Javier Gandolfi együttese némi hullámvölgybe került, az utolsó két mérkőzésén ugyanis csak egy pontot szerzett, ha nem tudnak váltani, akkor éppen a bajnoki versenyfutás hajrájában pukkadhatnak ki. A Ciclón továbbra is elképesztően stabil, a legkevesebb vereséggel (három) és a legkevesebb kapott góllal (nyolc) rendelkezik a teljes mezőnyből. Ráadásul az imént egy több mint százéves rekordot is megdöntött, ugyanis a 12 hazai mérkőzésén még csak gólt sem kapott (8-4-0).

Az élmezőnyből a közelmúltban többen is hátrébb csúsztak. Az Estudiantes La Plata és a Rosário Central a legutóbbi három meccsén egyaránt nyeretlen maradt, a Defensa y Justicia egymást követő két fiaskó után győzött újra. 

Eközben az újonc Belgrano továbbra is az első tízben foglal helyet, bár már nyoma sincs a kezdetbeli kitűnő formának, a csapat mostanában hullámzóan teljesít, győzelmet mindig vereség követett az elmúlt időszakban. A Godoy Cruz a közelmúltban a Boca Juniors 4-0-s kiütésével dicsekedett, így a nyolcadik helyen megelőző a Libertadores-kupában is továbbjutó Argentinos Juniorst, amely zsinórban három siker után talált legyőzőre az elmúlt hétvégén.

A hosszabb ideje hullámzóan szereplő Boca Juniors az említett 0-4-s fiaskó után legutóbb újra begyűjtötte a három pontot, de Jorge Almirón csapata képtelen kiegyensúlyozottan teljesíteni. A Xeneize jelenleg ötvenszázalékos mérleggel csak a 11. helyet foglalja el, így címvédő létére az élcsoport közelébe sem tud kerülni.

A Racing Club a hosszú bajnoki nyeretlenséget levetkőzve immár pozitív szériába kezdett és az utolsó hat mérkőzésén nem kapott ki. Fernando Gago együttese megnyerte a csoportját a nemzetközi kupában és a bajnokságban is újra egyre jobban teljesít, úgy tűnik, hogy a hullámvölgyön túl van, de a 13. helyről már aligha léphet előre jelentősebben. Vele azonos pontszámmal áll a Newell's Old Boys, amely az utolsó négy mérkőzésén kivétel nélkül döntetlent játszott.

A középmezőnyben találhatjuk a Martín Palermo által vezetett Platensét, a hozzá hasonlóan szereplő Sarmiento Junint és Barracas Centralt, melyek képesek komolyabb meglepetésekre és váratlan kisiklásokra is. Csakúgy, mint az utolsó öt bajnokiját veretlenül megvívó Central Córdoba, amely ezen széria alatt négy döntetlent játszott. A szebb napokat is látott Gimnasia La Plata ugyancsak tipikus középcsapat lett, de legalább a 17. helyről nem kell lefelé figyelnie, sokaknál még mindig kiegyensúlyozottabb.

Csapnivaló formába került a tavalyi meglepetéscsapat Tigre, amely a közelmúltban menesztette a csapatot 2021-ben feljuttató sikeredzőt, Diego Martínezt, utódja  Juan Manuel Sara lett. Az új trénerrel egyszer már győztek, véget vetve a hétmeccses bajnoki nyeretlenségnek. Még náluk is hátrébb helyezkedik el a 20. helyen a frissen feljutó Instituto, amelynél a kezdeti lelkesedés egyre inkább alábbhagyott.

A nagyobb nevű csapatok közül csak a mezőny utolsó harmadában található a Ricardo Zielinskivel feljavuló Independiente, a 12 döntetlenjével a bajnokság legtöbbet remiző csapatának számító Colón, vagy éppen az egymással éppen az elmúlt forduló után helyet cserélő Atlético Tucumán és Unión Santa Fé. A Tatengue a múlt héten váltott edzőt, Kily González vette át a gyeplőt.

Tovább folytatódott a Vélez Sarsfield mélyrepülése, nagy visszatérő Ricardo Gareca alig három hónap után felmondott, miután 12 meccsből csak egyet nyertek meg hét döntetlen és négy vereség mellett. A helyére a csapat egykori játékosát, Sebastián Méndezt nevezték ki, aki az Uniónt hagyta el a Fortín kedvéért, és a múlt hétvégén győzelemmel debütált.

Az utolsó három helyen a három vereség után legutóbbi diadalmaskodó Banfield, a nyeretlen Sebastián Battagliát menesztő Huracán és a menthetetlen helyzetben lévő Arsenal Sarandi áll. A szövetség az elmúlt hetekben döntött arról, hogy a 2023-as szezon végén már nem az elmúlt három év átlagpontjai alapján a két leggyengébb esik ki, hanem az aktuális tabella utolsó helyezettje és az átlagpontokat tartalmazó tabella sereghajtója búcsúzik az élvonaltól, így tehát több csapat is aggódhat, hogy ne csússzon vissza az utolsó helyre.

A bajnokság aktuális állása

 
argtab22.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr518158672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása