Futballtangó

Peru leghíresebb stadionjai - Estadio Inca Garcilaso de la Vega

2023. április 02. - _Adamo_

garcilaso.jpg

A Peru déli részén található Cusco városának legnagyobb stadionja az Estadio Inca Garcilaso de la Vega a helyi Ciencano csapatának otthona.

Az Estadio Inca Garcilaso de la Vega 1958-ban nyitotta meg a kapuit és a 2004-es perui Copa Américát megelőzően esett át egy jelentős felújításon.

A létesítmény eredeti kapacitása 30 ezer fő volt, míg a jelenlegi formájában a kétszintes körlelátókkal rendelkező stadion 45 056 néző befogadására képes. Sokan Dél-Amerika legszebb stadionjai közé sorolják, hiszen a színes székeivel pazar összképet mutat. A stadion neve a 16. században élt perui krónikaíró Inca Garcilaso de la Vega nevét viseli, aki annak idején a város szülöttje volt.

A 2004-es Copa Américán a Kolumbia-Uruguay bronzmérkőzésnek adott otthont. Emellett három perui bajnoki döntőt és egy kupa döntőt rendeztek benne.

A helyi Cienciano csapatát 1901-ben a Cusco Nemzeti Tudományos Iskola diákjai alapították. Az egyesület 28-szor nyerte meg a regionális bajnokságot, míg országos és nemzetközi szinten a legnagyobb sikereit a 2000-es években érte el. A Cienciano három "félidényt" nyert meg a perui első osztályban: a 2001-es Clausurában, a 2005-ös Aperturában és a 2006-os Clausurában bizonyultak a legjobbnak.

Menet közben elhódította 2003-ban a Copa Sudamericanát a River Plate legyőzésével, majd a dél-amerikai Szuperkupának számító 2004-es Recopa Sudamericanát is a Boca Juniors ellen tizenegyesekkel. Az elmúlt években visszaesés következett és a másodosztályban is szerepeltek, 2020-ban tértek vissza újból a perui élvonalba.

A Cienciano mellett két másik kisebb csapat, a Cusco és a Deportivo Garcilaso egyaránt itt játssza a hazai mérkőzéseit.

A tervek szerint a következő években sor kerülhet a kapacitás további bővítésére, mely során a lelátókat is befednék, egyelőre azonban nem ismert, hogy a felújítás mikorra valósulhat meg.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Nacional del Perú - Peru
Estadio Monumental "U" - Universitario de Deportes
Estadio Alejandro Villanueva - Alianza Lima
Estadio Alberto Gallardo - Sporting Cristal
Estadio Miguel Grau - Sport Boys
Estadio Monumental de la UNSA - Melgar

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8018091430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása