Futballtangó

Peru leghíresebb stadionjai - Estadio Monumental "U"

2023. március 12. - _Adamo_

estadiouniversitario.jpg

Peru legnagyobb stadionja a 2000-ben átadott Estadio Monumental "U" dél-amerikai szinten is legnagyobb létesítmények közé tartozik.

Az Estadio Monumental "U" Peru fővárosa, Lima keleti részén található 80 ezer fő befogadására alkalmas sportlétesítmény, mellyel Dél-Amerika ötödik legnagyobb stadionja. A modern építmény akár vb-döntő megrendezésére is alkamas lenne.

A stadion építését 1991-ben kezdték el és 2000-ben fejezték be, melyet követően az Universitario de Deportes új otthona lett. A 26-szoros perui országos bajnok korábban a város északi részén fekvő Estadio Teodoro Lolo Fernándezben játszotta a hazai mérkőzéseit, amely jelenleg utánpótláscsapatok számára nyújt sportolási lehetőséget. Az Universitario máig Peru legsikeresebb csapata a 26 elsőségével, de mivel 2013 óta nem voltak bajnokok, az Alianza Lima rohamosan megközelítette és már 25 bajnoki címnél tart.

A nagyjából 186 ezer négyzetméteren elterülő sportközpontban a centerpálya mellett két edzőpálya is található. A stadionban a négy lelátó körbeöleli a játékteret az alsó szinten (65 ezer fő), felette pedig körbe a luxuslelátók vannak kialakítva saját parkolókkal, ahová a hivatalos személyek, vezetők és médiaképviselők kaphatnak bejutást (15 ezer fő). Mivel a játéktér 18 méterrel a föld szintje alatt található, így a stadionon kívülről az utcáról csak a második emelet látható.

Az első mérkőzést 2000. július 2-án rendezték benne az Universitario és a Sporting Cristal között.

Időről időre a nagyobb perui rangadót, kupadöntőket a stadionban rendezik, és bár a válogatott első számú otthona továbbra is az Estadio Nacional del Perú, a nemzeti csapat is játszott mérkőzéseket az új létesítményben. A válogatott először 2001-ben egy Ecuador elleni, elvesztett vb-selejtezőt játszott a stadionban. Összességében öt győzelem, hét döntetlen és hat vereség a mérleg.

A labdarúgó-mérkőzések lebonyolítása mellett a stadion koncerthelyszínként is funkcionál, az elmúlt években például a The Rolling Stones, a Guns N' Roses, Beyoncé és Kylie Minogue is fellépett a stadionban.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Nacional del Perú - Peru

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr5418069778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása