Futballtangó

Peru leghíresebb stadionjai - Estadio Alejandro Villanueva

2023. március 18. - _Adamo_

alima.jpg

A nagyobb perui stadionokat bemutató sorozatunkban ezúttal az ország egyik legjobb csapata, az Alianza Lima othonául szolgáló Estadio Alejandro Villanuevába látogatunk el.

Az Estadio Alejandro Villanueva építési munkálatai 1969-ben kezdődtek Manuel Odria elnöksége idején, a stadiont pedig 1974 év végén adták át egy négyes torna keretein belül. A tornán az első mérkőzést az Alianza Lima játszotta az uruguayi Nacional ellen (2-2), de részt vett rajta még a helyi rivális Universitario de Deportes, valamint az argentin Independiente is.

A stadion eredeti neve Estadio Alianza Lima volt, de a helyiek körében sokáig Matute néven volt ismert a környező városrész révén. Hivatalosan 2000-ben nevezték el a stadiont az Alianza Lima történetének egyik legfontosabb játékosáról. Alejandro Villanueva klubszinten 1927 és 1943 között teljes pályafutása alatt a kék-fehéreket erősítette, a perui válogatott színeiben részt vett többek közt az 1930-as világbajnokságon, majd 35 évesen tuberkulózis következtében hunyt el.

A stadiont az évek során több alkalommal is korszerűsítették, jelenlegi formájában 33 938 néző befogadására alkalmas. Évek óta tervezik a felújítását, mely után 47 ezer férőhelyes lenne, de egyelőre ennek időpontja meglehetősen képlékeny. Az építmény egy meglehetősen egyszerű, régivágású stadion.

A Villanuevában az Alianza hazai mérkőzései mellett időről időre női és férfi kupadöntőket rendeznek meg. A perui válogatott főleg a stadion megépítése után használta, azóta csak időnként tette tiszteletét. Ugyanakkor az "inkák" nemzeti csapatának viszonylag jó a mérlege a stadionban, hiszen 16 meccsből tízet megnyert öt vereség és egy döntetlen mellett. A válogatott utoljára 2014-ben játszott itt.

Az 1901-ben limai munkásosztálybeli fiatalok által alapított Alianza Lima története során eddig 25 alkalommal nyerte meg a perui első osztályú bajnokságot. A nagy rivális Universitaio de Deportes 2013 óta egyszer sem volt bajnok, így már csak egyetlen sikerrel előzi meg. A csapat emellett állandó szereplőnek számít a Libertadores-kupában, 1976-ban és 1978-ban elődöntőig jutott, míg a Copa Sudamericanában a 2002-es negyeddöntő volt a legjobb eredménye.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Nacional del Perú - Peru
Estadio Monumental "U" - Universitario de Deportes

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3318074194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása