Futballtangó

Peru leghíresebb stadionjai - Estadio Nacional del Perú

2023. március 08. - _Adamo_

estadio-nacional-1.jpg

A dél-amerikai stadionokat bejáró sorozatunkban ezúttal Peru jelentősebb létesítményeit térképezzük fel, elsőként a helyi válogatott fővárosi otthonát.

A Peru fővárosa, Lima belvárosában található Estadio Nacional del Perú a helyiek körében az Estadio José Díaz névre hallgat az ottani utca révén, amely egy híres katonáról kapta a nevét.

A területen 1897-ben húztak fel először egy falelátós stadiont, melyet még a britek ajándékoztak Peru számára. A mostaninál akkor jóval kisebb létesítményt a kezdetektől nemzeti stadionnak tekintették, mivel gyakorlatilag itt kezdődött el a perui labdarúgás. A stadion később 1952-ben és 2011-ben esett át jelentős felújításon, hogy elnyerje mai formáját.

A Nacional a jelenlegi állapotában mintegy 43 ezer néző befogadására alkalmas. A játékteret végig többszintes lelátó veszi körbe, mely jelenleg teljesen fedett. Az északi lelátó jellegzetes eleme egy torony, amely 2004-ig használaton kívül állt, akkor azonban felújították.

Egy 1964-es Peru-Argentína olimpiai selejtező nézőtéri rendbontása miatt az akkori 53 ezer fős kapacitását biztonsági okokból 45 ezerre kellett csökkenteni.

A létesítményben találhatóak a perui labdarúgó-szövetség irodái, valamint tornatermek és uszodák is vannak benne. A labdarúgáson kívül különböző atlétikai vagy fedett csarnokban rendezhető sporteseményeket is le szoktak bonyolítani a létesítmény területén.

A 2004-es Copa Américán a nemzeti stadion hét mérkőzésnek, köztük az Argentína-Brazília finálénak is otthont adott, melyet tizenegyesekkel a Selecao nyert meg. Emellett ugyancsak hét meccset rendeztek benne a 2005-ös U17-es világbajnokságon, beleértve a döntőt is. A perui válogatott hazai mérkőzéseinek állandó otthona, emellett a helyi klubcsapatok is előszeretettel bonyolítják le a Nacionalban a fontosabb nemzetközi kupameccseiket.

Peru története során eddig hatszor rendezte meg a dél-amerikai kontinensviadalt, az 1939-es hazai és az 1975-ös tornát nyerte meg. A válogatott története során ötször jutott ki a világbajnokságra, utoljára 2018-ban szerepelt a mundialon.

Az Estadio Nacional del Perú természetesen kedvelt koncerthelyszín, olyan hírességek léptek fel benne az évek során, mint Elton John, Justin Bieber, Carlos Santana, Shakira, Ed Sheeran, Bruno Mars, Camillo Cabello, a Kiss, az Iron Maiden, az Oasis, a Metallica, a Radiohead, a Depeche Mode, a Coldplay, a Maroon 5 vagy a The Killers.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2718066690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása