Futballtangó

Peru leghíresebb stadionjai - Estadio Monumental de la UNSA

2023. március 31. - _Adamo_

unsa.jpg

A perui stadionokat bemutató sorozat következő kiadásában a Melgar otthonát, az Estadio Monumental de la UNSA-t ismerhetjük meg közelebbről.

A Peru déli részén a hegyekben található Arequipa városában székelő Melgar együttese Estadio Monumental de la UNSA nevű stadionban játssza a hazai mérkőzéseit.

A San Agustíni Nemzeti Egyetemhez tartozó létesítményt másnéven Estadio Monumental Virgen de Chapiként emlegetik. A stadiont 1993-ben nyitották meg, a modern építményben kétszintes lelátó veszi körbe a játékteret. A hivatalos adatok szerint 60 370 néző befogadására alkalmas, mellyel az Estadio Monumental "U" után az ország második legnagyobb stadionja.

A Copa Sudamericana 2003-as döntőjét a stadionban játszották, amikor a Cienciano a River Plate 1-0-s legyőzésével megnyerte a sorozatot. Ezen kívül a 2004-es Copa Américán öt mérkőzésnek adott otthont, míg a 2011-es U20-as Dél-Amerika-bajnokság központi helyszíneként 25 meccset rendeztek meg benne.

A perui válogatott öt barátságos mérkőzésen lépett pályára itt, melyek közül négyet megnyert.

A helyi Melgar egyesületét 1915-ben arequipai fiatalok csoportja alapította. A klub eredeti neve Juventud Melgar volt, mellyel Mariano Melgar perui forradalmár költő halálának százéves évfordulójára emlékeztek, néhány hónappal később csak a Melgar szó maradt a névben. Az egyesület eredeti otthona, az Estadio Melgar 1954-es átadásától az új létesítmény felépéítéséig volt használatban.

A csapat 1981-ben és 2015-ben nyerte meg a perui első osztályú bajnokságot, 1971-ben pedig az országos kupát hódította el. A Melgar hét alkalommal szerepelt a Libertadores-kupában, idén ugyancsak résztvevője lesz a sorozatnak, eddig a csoportkörből sosem jutott tovább. Ugyanakkor a második számú dél-amerikai nemzetközi kupasorozatban, a Copa Sudamericanában éppen az előző, 2022-es kiírásban érte el eddigi legjobb teljesítményét az elődöntős szerepléssel.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Nacional del Perú - Peru
Estadio Monumental "U" - Universitario de Deportes
Estadio Alejandro Villanueva - Alianza Lima
Estadio Alberto Gallardo - Sporting Cristal
Estadio Miguel Grau - Sport Boys

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2318084920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása