Futballtangó

Uruguay leghíresebb stadionjai - Estadio Alfredo Víctor Viera

2022. július 31. - _Adamo_

victorviera.jpg

Uruguay fővárosában, Montevideóban a Prado nevű városnegyedben egy hatalmas zöld övezetben három stadiont is megtalálhatuk, köztük a Montevideo Wanderers hazai meccseinek otthont adó Estadio Alfredo Víctor Vierát.

Az Estadio Alfredo Víctor Viera eredeti neve egyszerűen csak Wanderers Park volt, miután Montevideo Wanderers csapatának otthona. A stadiont 1933. október 15-én avatták fel egy barátságos mérkőzéssel, melyen a Bohemian 2-0-s győzelmet aratott a Bella Vista csapata ellen.

A Montevideo Wandererst 1902-ben hozták létre, miután néhány évvel korábban Enrique Sardeson és Juan Sardeson testvérpárja angliai kalandozásaiból merítve adta a Wanderers nevet a szerveződésnek. Akkoriban még nem létezett a bajnokság, kizárólag barátságos mérkőzéseket játszottak, a játékosok közül eleinte sokan párhuzamosan az Albion csapatában is szerepeltek, végül 1902-re önállósult a Wanderers. Juan lett a klub történetének első elnöke. A stadion mellett egy emléktábla hívja fel a figyelmet az egyesület megalapításának pontos földrajzi helyére. A csapat első színei a világoskék és a fehér voltak, napjainkban az idegenbeli mezen emlékeznek erre.

A Wanderers bár tradicionális csapatnak számít, a Penarol és a Nacional egyeduralma hátterében eltörpül a három országos bajnoki címük, melyből kettőt még kimondottan a hőskorban szereztek. A csapat az 1906-os, az 1909-es és az 1931-es esztendőben lett országos bajnok. Mindemellett a 20. század elején több helyi, azóta már nem létező kupasorozatban alkottak maradandót.

A jelenleg 7243 fő befogadására alkalmas létesítményben néhány évvel ezelőtt vezették be a világítást és a LED-kijelzőt, ezeket leszámítva viszont lényegében teljesen megőrizte eredeti jellegét.

A pálya körül elhelyezett négy lelátó a klub négy legendás játékosának nevét kapta, akik hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő karriert futottak be: Obdulio Varela, René Borjas, Jorge Barrios és Cayetano Saporiti az egyes szektorok névadói. Varela 2020 augusztusában még szobrot is kapott a stadion előtt.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Centenario
Estadio Campeón del Siglo - Peñarol
Estadio Gran Parque Central - Nacional
Estadio Jardines del Hipódromo María Mincheff de Lazaroff - Danubio
Estadio Luis Franzini - Defensor Sporting
Estadio Belvedere - Liverpool Montevideo

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr6917893463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása