Futballtangó

Uruguay leghíresebb stadionjai - Estadio Gran Parque Central

2022. július 10. - _Adamo_

nacional1.jpg

Uruguay leghíresebb stadionjai közt Montevideo másik nagy patinás csapata, a Nacional otthonába látogatunk el.

Peñarol ősi riválisa, a Nacional gárdája 1899-ben alakult meg Uruguay fővárosában. Az ország valaha volt második legsikeresebb csapata 1900 óta az Estadio Gran Parque Centralban játssza hazai mérkőzéseit.

Az országos nemzeti stadionként funkcionáló Estadio Centenariohoz hasonlóan a Nacional kultikus otthona ugyancsak fontos helyszíne volt az első, uruguayi rendezésű világbajnoksának 1930-ban. A montevideói központi parkot (Gran Parque Central) 1900-ban  nyitották meg sportolásra, korábban bikaviadalok helyszíne volt. A stadion létrejötte Uruguay kulturális történetének is a része.

Az első mérkőzést 1900. március 25-én a Peñarol jogelődjeként funkcionáló CURCC (Central Uruguay Railway Cricket Club) vívta a helyi német kisebbség csapatával, a Deutscher Fussball Klub gárdája ellen. Néhány nappal később a Nacional ugyancsak megmérette magát a németekkel szemben.

Az említett, 1930-as világbajnokságon hat csoportmérkőzést bonyolítottak le benne, rendszerint 18-20 ezer néző előtt, amely az egyetlen igazán nagy világeseménye volt. 

A stadiont 1911 után a későbbiekben 1944-ben, 1974-ben és 2005-ben újították fel, így bár megőrizte régi jellegét, korszerűnek számít. Jelenlegi formájában 34 ezer néző befogadására alkalmas, és mivel a nézőtér egészen közel helyezkedik el a pályához, fantasztikus akusztikával bír. Alapvetően a Nacional itt játssza a hazai mérkőzéseit, de egy-egy fontosabb örökrangadót vagy nemzetközi kupamérkőzést előszeretettel vívnak a Centenarióban, amely a stadion közvetlen szomszédságában, tőle alig pár száz méterre található.

A CURCC első öt bajnoki címét is beleszámítva a Peñarol 51-szeres bajnoknak mondhatja magát, így megelőzi a nagy ellenlábas Nacionalt, amely 48 elsőséggel bír. A nemzetközi sikerek számában ugyancsak a sárga-feketék sikeresebbek, hiszen öt Libertadores-kupa-sikerükkel szemben a Tricolor "csak" három alkalommal hódította el a kontinens legjobb klubcsapatának járó elismerést 1971-ben, 1980-ban és 1988-ban. Mindemellett a Nacional mindhárom évben megnyerte az Interkontinentális Kupát, valamint további két alkalommal hódította el a Copa Interamericanát, egyszer pedig a Recopa Sudamericanát.

A stadionban annak idején például Elton John és Sheryl Crow is fellépett.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Centenario
Estadio Campeón del Siglo - Peñarol

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3217878607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása