Futballtangó

Uruguay leghíresebb stadionjai - Estadio Campeón del Siglo

2022. július 02. - _Adamo_

penarol.jpg

Az Uruguay leghíresebb stadionjait bemutató sorozatunkat a legsikeresebb uruguayi csapat, a Peñarol otthonának ismertetésével folytatjuk.

Az uruguayi rekordbajnok Peñarol mindössze hat évvel ezelőtt vette birtokba jelenlegi otthonát, az Estadio Campeón del Siglót. Az évek során több sikeres és sikertelen stadionprojekt merült fel a csapat kapcsán, időről időre gyakran szerepeltek - főleg a nagyobb mérkőzéseken - az Estadio Centenarioban. A csapat 1916-ban átadott egykori otthona, az Estadio Contador Damiani jelenleg az utánpótláscsapatok haza mérkőzéseinek helyszíne.

A Peñarol elődje a montevideói vasúttársaság 1891-ben alapított csapata, a Central Uruguay Railway Cricket Club (CURCC) volt. A társaság vezetőváltása után az új tulajdonos nem kultiválta a sportéletet, így a csapat nagyja 1913-ban kivált az anyaegyesületből és létrehozta a Peñarolt, amely az alapítása másnapján lejátszotta első mérkőzését a 1913. december 14-én a Nacional ellen, amely a helyi klasszikus rangadó történelmi, első felvonása volt.

A CURCC első öt bajnoki címét is beleszámítva a csapat 51-szeres bajnoknak mondhatja magát, így megelőzi a nagy ellenlábas Nacionalt, amely 48 elsőséggel bír. A két csapat messze kiemelkedik a többi közül Uruguayban, ugyan az elmúlt években már második is szereztek bajnoki címet, az örökranglistán őket három csapat követi mindössze négy-négy bajnoki címmel.

A hazai sikerek mellett a Peñarol rendkívül eredményesnek számít a nemzetközi porondon is: a Libertadores-kupát öt alkalommal (1960, 1961, 1966, 1982, 1987) hódította el, mellyel csak a hét győzelmével rekordbajnok Independiente és a hatszor diadalmaskodó Boca Juniors előzi meg őket. Továbbá a Peñarol lett az első csapat, amely háromszor hódította el az Interkontinentális Kupát. Az európai és a dél-amerikai kontinens legjobbjának versengésében 1961-ben, 1966-ban és 1982-ben diadalmaskodtak, őket követve később az AC Milan, a Real Madrid, a Boca Juniors és a Nacional lett háromszoros győztes. A korosztályos csapatuk idén megnyerte az U20-as Libertadores-kupát.

A 40 ezer férőhelyes jelenlegi stadionban az első mérkőzést 2016. március 28-án rendezték és a hazaiak 4-1-re verték a helyi River Plate csapatát, majd az első hivatalos találkozón néhány héttel később, április 9-én 2-1-re diadalmaskodtak a Danubio felett.

A Peñarol stadionjában a lelátókat a klub történetének meghatározó elnökeiről nevezték el, így például az alapító Frank Henderson, valamint Washington Cataldi, Gastón Güelfi és José Pedro Damiani is külön szektort kapott.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Centenario

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8717873289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása