Futballtangó

Uruguay leghíresebb stadionjai - Estadio Belvedere

2022. július 28. - _Adamo_

belvedere.jpg

Az uruguayi főváros, Montevideo stadionjai közt zajló virtuális barangolásunkban ezúttal ismét egy kultikus létesítményhez érkeztünk el. A Liverpool Montevideo otthonául szolgáló Estadio Belvedere ugyanis 1909-ben adták át.

A több mint száz éve épített Estadio Belvedere eredetileg a Montevideo Wanderers és a helyi Platense csapatának otthona volt, amelyeknek azonban el kellett hagyniuk a stadiont, mert úgy volt, hogy kórház épül a helyére. Végül ez nem valósult meg, így a Liverpool Montevideo 1938-ban beköltözhetett a létesítménybe, mire az eredeti "tulajdonosai" már új otthonra találtak és nem kívántak visszatérni.

A stadion egy történelmi jelentőségű válogatottmérkőzésnek adott otthont 1910. augusztus 15-én, amikor Uruguay 3-1-re győzött Argentína ellen. A hazaiak ezen a mérkőzésen viselték először a tradicionális világoskék, a vendégek pedig a világoskék-fehér csíkozású szerelésüket.

A stadion abszolút minimalista stílusú, régi építmény, 7780 néző befogadására alkalmas, többségében állóhelyekkel bír.

Az 1900-es évek elején számos uruguayi és argentin csapat angol nevet vett fel, így történt a Liverpool Montevideo esetében is, amely 1915-ben került megalapításra. A feljegyzések szerint az egyesület alapítótagjai a helyi katolikus iskola diákjai voltak, a Liverpool név pedig csupán abból eredt, hogy akkoriban a kereskedelmi hajók többsége ebből az angol városból érkezett a montevideói kikötőbe.

A csapat 1919-ben versenyzett először a legmagasabb osztályban, de legnagyobb sikereit csak közvetlenül az elmúlt esztendőkben ért el. A Liverpool háromszoros bajnoknak mondhatja magát, miután 2019-ben megnyerte az Intermediót, majd 2020-ban a Clausura, 2022-ben pedig az Apertura kiírásában végeztek az élen.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Centenario
Estadio Campeón del Siglo - Peñarol
Estadio Gran Parque Central - Nacional
Estadio Jardines del Hipódromo María Mincheff de Lazaroff - Danubio
Estadio Luis Franzini - Defensor Sporting

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7217892413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása