Futballtangó

Indulnak a brazil országos bajnokságok

2022. április 09. - _Adamo_

bra3.JPG

Noha a blogunk főprofilja - és kedvenc országunk - természetesen továbbra is az argentin futball és Argentína, időről időre azért érdemes kitekinteni a többi dél-amerikai ország felé. A patinás brazil klubfociban például a közelmúltban fejeződtek be nagy hagyománnyal bíró regionális bajnokságok, és ezen a hétvégén kezdőnek a küzdelmek az országos első-, és másodosztályú mezőnyben.

Brazíliában a hagyományoknak megfelelően az osztályok szerinti bajnokságok lebonyolítása mellett évről évre az egyes regionális bajnokságokat is ugyanúgy megtartják. Tulajdonképpen ezek a küzdelmek a múlt miatt még nagyobb nívóval bírnak, mint a jelenlegi formájában 1971 óta megrendezésre kerülő élvonalbeli vagy másodosztályú bajnokság, melynek nyilván előnye, hogy az ország legjobb csapatai találkoznak egymással, és az egyes régiókon kívül másokkal is találkozhatnak az együttesek, de a regionális liga a presztízs miatt legalább akkora hangsúlyt kap.

A közelmúltban befejeződött egyes állami bajnokságokban a favoritok rendre az élmezőnyben végeztek, de nem maradtak el a meglepetésként ható bajnoki címek sem.

Az országos bajnokság (Campeonato Brasileiro) előző kiírását megnyerő Atlético Mineiro csapata a papírformát érvényesítve megnyerte a Campeonato Mineiro küzdelmeit, miután a döntőben 3-1-re diadalmaskodott az országos szinten csak a másodosztályban szereplő Cruzeiro ellen. A "kakasok" egymást követő harmadik, összességében a rekordot jelentő 47. alkalommal diadalmaskodtak a regionális bajnokságban. A legnagyobb nemzetközi klasszisai közül Diego Costa távozott, Hulk és Diego Godín azonban maradt. Továbbá számtalan kiváló játékos alkotja a keretet, mint a helyiek kedvence, Keno, vagy éppen a chilei Eduardo Vargas, a paraguayi Junior Alonso, vagy az argentin Matías Zaracho és Ignácio Fernández. Összességében az országos szinten továbbra is a közvetlen élmezőnybe várhatóak, nem is vághatnak neki más céllal az új idénynek, mint a címvédés.

A szebb napokat is látott állami döntős kékek tulajdonjogát a közelmúltban vette át az a bizonyos brazil Ronaldo, aki egyelőre a másodosztályban próbálja megszilárdítani egykori csapata helyét, egyelőre nagyon messze vannak korábbi szenzációs sikereiktől.

atmineiro.JPG

A riói és környékbeli regionális bajnokság 2022-es küzdelmeit, a Campeonato Cariocát jókora meglepetésre a Fluminense nyerte a Flamengo 3-1-es összesítésbeli legyőzésével. A tavaly az országos bajnokságban és a Libertadores-kupában egyaránt a második helyen végző egykori hétszeres országos bajnok egy újabb ezüstérmet gyűjtött be. Bosszanthatja őket a tény, hogy a korábbi nagy sikerek ellenére mostanság legfeljebb az ezüst jutott nekik, pedig 2019-ben megnyerték a Libertadores-kupát, 2020-ban a Recopát és a Serie A-t. Ennek ellenére Gabriel "Gabigol" Barbosa vezérletével az új kiírásban egyértelműen a trón visszafoglalásáért szállnak harcba mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. A gólfelelős munkáját továbbra is olyan megbízható harcostársak segíthetik, mint Filipe Luis, David LuizGiorgian De Arrascaeta, Mauricio Isla, Bruno Henrique, Éverton Ribeiro vagy Diego Alves kapus. Papíron még mindig a legerősebbnek tűnnek, kíváncsian várhatjuk, hogy Renato Gaúcho után Paulo Sousa vissza vezetheti-e a trónra a gárdát.

Az őket legyőző Flu tíz év után nyerte meg újra az állami bajnokságot, összességében 32. alkalommal diadalmaskodott, míg az országos bajnokságban a tavalyi hetedik helyezés után szeretnének feljebb lépni, melyre például az argentin Germán Cano a másodosztályú Vascótól való átigazolásával pályáznak. A csapatkapitányuk továbbra is a veterán Fred lehet. 

A további riói tradicionális csapatokat tekintve a Botafogo végre visszatérhet az országos első osztály mezőnyébe, az említett Vasco da Gama viszont kénytelen újabb idényt eltölteni a Brasileiro B-ben.

flamengo.jpg

A São paulói és az agglomerációjához tartozó csapatok számára kiírt Campeonato Paulista idei végső győztese a Palmeiras lett, miután a 3-1-es vereséget követően a visszavágón 4-0-ra lemosta a São Paulo csapatát. A Libertadores-kupa címvédője állami szinten a 26. elsőségét ünnepelte. A Verdão egyértelműen napjaink legjobb dél-amerikai csapatai közé tartozik, és bár legutóbb csak harmadikok lettek az országos első osztályban, tíz bajnoki címükkel rekordernek számítanak. A csapat magja együtt maradt: Weverton, Gustavo Gómez, Luan, Deyverson, Rony, Wesley, Gabriel Menino, Gabriel Veron vagy Rafael Navarro neve garancia arra, hogy a favoritok között számoljunk velük minden sorozatban.

Ezzel szemben az újabb állami bajnoki címet ünneplő SPFC újból az egykori klublegenda, Rogério Ceni irányításával bízik a feljebb kapaszkodásban, aki gólvágó kapusként még mindig híresebb, mint edzőként. A további környékbeli csapatok közül a Corinthians a tavalyi ötödik helyet Wilian, Paulinho vagy Fagner vezérletével javítaná, miközben a Santos legutóbb csak a középmezőnyben végzett, és Kaio Jorge távozása után meglepő lenne, ha fel tudna nőni az élmezőny tagjaihoz, ők sem mostanság élik virágkorukat.

A dél-brazíliai csapatok számára kiírt Carioca Gaúcho végső győztese némi meglepetésre a tavaly az országos első osztályból a második vonalba kieső Grêmio lett, miután az elődöntőben felülmúlta a nagy esélyes Internacionalt. A két évvel ezelőtt az országos bajnoki címet ostromló Colorado tavaly csak a középmezőnyben végzett, és az esélyesek közé most sem igazán lehet sorolni őket, most a Tallerestől távozó Alexander Medina vezetné feljebb őket. Az első hazai meccsükön Andrés D'Alessandro búcsúztatójára kerülhet sor. Eközben a Tricolor mielőbbi elsődleges célja az országos élvonalba való visszakerülés lehet a másodosztályból.

Továbbá a Campeonato Goiano bajnoka Atlético Goianiense lett a Goiás 3-2-es összesítéssel való legyőzésével, míg a Campeonato Paranaense kiírást a Coritiba csapata nyerte, miután a Copa Sudamericana-címvédő Athletico Parananese már az elődöntőben kiesett. A tavaly az országos negyedik helyen végző Fortaleza gárdája megnyerte a Copa do Nordeste döntőjét a Sport Recife ellen. Soraiban az Independientétől kölcsönzött Silvio Romeróval, és a jól csengő nevű Yago Pikachuval újra megcélozhatják a Libertadores-kupa-helyezést, de óriási meglepetésnek számítana, ha újból képesek lennének felvenni a kesztyűt az ország legerősebb csapataival.

palmeiras1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9017801391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása