Futballtangó

A Flamengo és a Palmeiras is megnyerte az állami bajnokságát

2024. április 08. - _Adamo_

flapal.jpg

Januártól április elejéig rendezték meg Brazíliában a hagyományos helyi állami bajnokságok küzdelmeit, ahol az egyes régiók csapatai küzdöttek egymással a régiók bajnoki címeiért, a döntőket az elmúlt hétvégén fejezték be.

A hatalmas távolságok miatt Brazíliában a 20. század elejétől kezdődően az egyes régiókban külön bajnokságokat bonyolítottak le, így a Rio de Janeiro környéki vagy éppen a Sao Paulo térségében székelő csapatok akkoriban még csak egymással küzdöttek - természetesen ez vonatkozott az országos összes régiójára. Az "egyesített" országos bajnokságot először csak 1959-ben bonyolították le, de ezzel párhuzamosan az állami bajnokságokat sem szüntették meg, mivel a szurkolók számára ennek sokkal nagyobb presztízse van. Ráadásul az egyes térségek bajnokságaiban olyan csapatok is részt vesznek, akik az országos szinten nem találkozhatnak a legjobbakkal.

Így aztán rendszerint a naptári év első hónapjaiban az állami bajnokságokat bonyolítják le, majd az országos szintű bajnokságokra kerül sor áprilistól decemberig.

A riói állami bajnokság (Campeonato Carioca) küzdelmeit a rekorder Flamengo nyerte, amely a döntőben kettős győzelmet aratott az országos szinten csak negyedosztályú Nova Iguacu ellen. A Rubro-negro az idegenbeli 3-0-s siker után hazai pályán 1-0-s győzelmet aratott. A helyi rekorder két sikertelen próbálkozás után hódította el újból a bajnoki címet, megszerezve ezzel a 38. regionális elsőségét. A végső győztes az elődöntőben a Fluminensét búcsúztatta, míg a második helyezett a Vasco da Gamát ejtette ki a döntőt megelőzően.

A Sao Pauló-i állami bajnokságot (Campeonato Paulista) öt éven belül negyedszer is a nagy esélyes Palmeiras nyerte. A szupertehetség Endrick által segített Verdao a finálé első meccsét 1-0-ra elvesztette a Santos ellen, a visszavágón aratott 2-0-s sikerrel azonban elhódította a trófeát. A térségbeli nevesebb csapatok közül a Red Bull Bragantino az elődöntőig jutott, a Sao Paulo a negyeddöntőben esett ki, míg a Corinthians be sem jutott a rájátszásba. A Palmeiras  zsinórban harmadszor, összességében 26. alkalommal nyerte meg a Paulista-bajnokságot.

A mineirói állami bajnokság (Campeonato Mineiro) győztese sorozatban ötödik alkalommal is az Atlético Mineiro lett, miután a döntőben 5-3-as összesítéssel bizonyult jobbnak a Belo Horizonte-i vetélytárs Cruzeirónál. Hulkék a végső győzelem felé vezető úton a tavalyi döntős América Mineirót búcsúztatták az elődöntőben.

A Gaúcho állami bajnokság (Campeonato Gaúcho) bajnoka egymást követő hetedik alkalommal a Grémio lett, amely a döntő első mérkőzésén gól nélküli döntetlent játszott a Juventude ellen, melyet a visszavágón 3-1-re legyőzött Franco Cristaldo és Diego Costa vezérletével. A végső győztes az elődöntőben a SER Caxiast 5-3-as összesítéssel búcsúztatta, míg a Juventude az Internacionalt ejtette ki tizenegyesekkel. A Tricolor a 43. állami bajnoki címével már csak két elsőségre van a térség rekorderének számító Intertől.

A brazil országos bajnokság (Campeonato Brasileiro) küzdelmei ezen a hétvégén kezdődnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1518375131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása