Futballtangó

Helycsere az argentin bajnokság élén

2022. szeptember 17. - _Adamo_

gimtuc1.jpg

Lassan a célegyenesébe fordul az aktuális argentin bajnoki idény, melyből még nyolc forduló van hátra, a küzdelem pedig minden fronton rendkívül szoros, miközben a változás szele is elérte a mezőnyt.

Az idei második argentin bajnoki idényében, a Liga Profesional elnevezésű sorozatában a 28 csapatot egy csoportba sorolták. Ebben a kiírásban 27 fordulót játszanak egymással, minden csapat minden ellenféllel egyszer találkozik, lehetőség szerint a tavalyihoz képest fordított pályaválasztásban. A bajnokság küzdelmei a tervek szerint június 3-tól október 23-ig tartanak.

A korábbi listavezető Atlético Tucumán a szezon második felében hullámvölgybe került. Az utolsó négy meccsét nyeretlenül vívta meg, a legutóbbi három alkalommal kivétel nélkül csak döntetlent ért el Lucas Pusineri együttese. Így aztán az utolsó két meccséből hármat megnyerő Gimnasia La Plata egy ponttal megelőzte őket a bajnoki tabella élén. A Tucumán még soha nem volt bajnok, a Lobo pedig története során csupán egyszer, 1929-ben nyerte meg az argentin bajnokságot.

Korántsem biztos azonban, hogy a végén meglepetésgyőztes lesz, ugyanis a Boca Juniors az Atléticóval azonos pontszámmal foglalja el a harmadik helyet. A Xeneize nagyszerű formába lendült az elmúlt hetekben, a csapat végre megtalálta az elmúlt időszakban pislákoló tüzet és a saját identitását, melynek eredményeként az utolsó öt meccsét megnyerte, ráadásul mindet egygólos különbséggel, többet a hajrában, ami még a küzdőszellemet mutatja. A sokat bírált Darío Benedetto egymást követő két meccsen szerzett győztes találatot. A River Plate elleni Superclásico megnyerése különösen jót tehetett a Boca megtépázott lelkének, és most a finishez közeledve már minden esély meg lehet arra, hogy az idei első kiírás után újabb bajnoki címet gyűjtsenek be. A megbízott edző Hugo Ibarra megnyerte az első klasszikusát, ráadásul bátran felvállaltatta a fizikai játékot csapatával, ami a győzelem kulcsa lehetett.

Stabil teljesítményének köszönhetően az Huracán a negyedik, a Godoy Cruz az ötödik helyet foglalja el - mindkettőtől erőn felüli teljesítménynek számít ez a helyezés. A Fernando Gago vezette Racing Club hullámzó produkciója ellenére szintén tagja az élmezőnyt üldöző csapatoknak. Az elmúlt időszakban meglepően jól teljesítő Argentinos Juniors szereplésében némi visszaesés történt, és miután a Bicho az utolsó négy meccséből hármat elvesztett, a hetedik helyre hátrált, ami a közelmúltbeli gyengülések okán abszolút várható volt.

A River Plate ígéretesen folytatta a felzárkózást, ám a tavalyi bajnok falakba ütközött a Boca elleni rangadó elvesztésével, és néhány nappal később óriási meglepetésre hazai környezetben a Banfieldtől is kikapott. Marcelo Gallardo legénysége így az éllovastól hét, az ősi riválistól hat ponttal van lemaradva a nyolcadik pozícióban. Innen már egy újabb feltámadás szükségeltetne ahhoz, hogy a hajrában még bele tudjon szólni a bajnoki címért zajló küzdelembe.

A Newell's Old Boys a tizedik helyre kapaszkodott fel azáltal, hogy megnyerte az utolsó három meccsét Javier Sanguinetti távozása óta. Ráadásul menet közben az aktuális éllovas Gimnasia legyőzése során Djorkaeff Reasco meglőtte az év gólját egy süvölvényes bomba jóvoltából. A mezőny első felének végén található csapatok közül a San Lorenzo zsinórban négy döntetlent játszott, a felzárkózóban lévő Estudiantes La Plata egymást követő öt mérkőzést veretlenül vívott meg. A Carlos Tévez által irányított Rosário Central a kezdeti lendület ellenére az utolsó hat fellépéséből csupán egyet nyert meg és jelenleg a 18. pozíciót birtokolja. Ami a Canalla számára még fontosabb lehet, hogy hat ponttal vannak a városi rivális NOB mögött.

A 19. helyezett Defensa y Justicia kispadjáról Sebastián Beccacece harmadszor is távozott, helyét ezúttal a legutóbb a Véleznél dolgozó Julio Vaccari vette át. A csapnivaló szezont futó Independiente az elmúlt két meccse megnyerésével adott végre némi életjelet magáról, de a mélységet jól mutatja, hogy ezzel a hat ponttal is csak a 21. helyre tudtak felkapaszkodni.

A mezőny legvégén gyakorlatilag mindenki pocsék formában van: az Arsenal Sarandí hét forduló óta nyeretlen, a Talleres Córdoba az utolsó hét meccséből csak egyet nyert meg, a Colón egymást követő három vereség után legutoljára egy pontot szerzett. A Libertadores-kupa elődöntőjében búcsúzó Vélez Sarsfield a 18 lejátszott mérkőzéséből továbbra is csupán egyet nyert meg (a legkevesebb a mezőnyben), ezzel csak a két, elképesztő mélységben járó csapatot előzi meg, az Aldosivi és a Lanús gárdáját.

Jelen állás szerint az elmúlt három év átlagpontjai alapján az Aldosivi és a Patronato áll kiesésre. Azonban éppen a héten láttak napvilágot azok a hírek, hogy fontolóra vették a bajnoki rendszer újbóli átalakítását, ami által nem lennének kiesők az idei szezonban. A tervek szerint a mezőnyt a két másodosztályú feljutóval 30 csapatosra emelnék a következő idénytől és a lebonyolítási rendszer is jelentősen megváltozna.

A Liga Profesional állása a 19. forduló után:

 

afa19.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3617933175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása