Futballtangó

Így várja az öt argentin nagy csapat a 2024-es évet

2024. január 02. - _Adamo_

grandes5.jpg

Az argentin bajnokság 2024-es idénye január végén veszi kezdetét, melyre már gőzerővel hangolódnak a legnagyobb patinás fővárosi csapatok.

A River Plate a tavalyi hagyományos, Liga Profesional nevű sorozat és a Bajnokok Trófeája megnyerése után 2024-ben ismét a végső győzelem egyik legnagyobb esélyeseként vág neki a küzdelmeknek. Martín Demichelis csapatának alapmagja minden bizonnyal együtt marad, de Enzo Pérez és Nicolás De La Cruz személyében egy-egy rutinos vezéregyéniségtől búcsúztak el, akik mellett az elmúlt esztendő végén Salomón Rondón és Jonatan Maidana is elhagyta az együttest. Az viszont borítékolhatónak tűnik, hogy a nagy tehetség hírében álló Claudio Echeverri 2024-re is marad a "milliomosoknál", és csak 2025 januárjában csatlakozik a Manchester City-hez. Demichelis az első évében remekül kezdte megbízatását, azonban a nemzetközi porondon és a második hazai kiírásban is hullámvölgybe kerültek, így nem lehetett teljes az idill. Idén újból megkísérlik a hiányzó trófeák begyűjtését és persze az országos bajnoki cím megvédését.

A nagy rivális Boca Juniors kifejezetten felemás éven van túl, hiszen a Xeneize mindkét országos bajnoki kiírásban mérsékelten teljesített, így 2024-ben tíz év után újra csak a második számú dél-amerikai nemzetközi kupasorozatban, a Copa Sudamericanában vehet részt. Az arany-kékek eközben hősiesen meneteltek a nemzetközi porondon, ám a Libertadores-kupa döntőjét hosszabbításban elvesztették a Fluminense ellen. A vesztes finálé után Jorge Almirón lemondott a vezetőedzői posztjáról, utódjának a korábban a Tigrét és az Huracánt gardírozó Diego Martínezt nevezték ki, miután Juan Román Riquelme lett a klub új elnöke. Az új presidente és az új edző színrelépésével új korszak eljövetelét remélik a Bocánál, amelynek egy mérsékelt esztendő után kéne feltámadnia. Ehhez a csapat segítségére lesznek továbbra is olyan rutinosabb játékosok, mint Edinson Cavani vagy Marcos Rojo, a fiatalabbak közül azonban nem kizárt, hogy egyesek már januárban távozhatnak. Ugyanakkor az emúlt időszakban a csapat egyes korábbi erősségeinek visszatérése is szóba került, hírek szerint Éver Banega és Wilmar Barrios is szívesen lenne újból a csapat játékosa.

A Racing Club bár nagy reményekkel kezdte a 2023-as esztendőt, végül mindkét hazai kiírásban visszafogottan szerepelt és a Libertadores-kupában is "csak" a legjobb nyolcig jutott. Fernando Gago az októberi, Independiente elleni rangadóvesztést követően lemondott posztjáról. Az esztendőt Sebastián Grazzini irányításával fejezték be, 2024-ben pedig már a rutinos Gustavo Costas dirigálhat. A fővárosi nagyágyúk közül az Academiánál történhet a legtöbb változás a folyamatban lévő (ottani nyári) átigazolási időszakban, hiszen olyan meghatározó játékosok távoztak már, mint Aníbal Moreno vagy Gustavo Piovi és további búcsúzókra éppúgy számíthatnak még, mint érkezőkre. Egyelőre nehéz megmondani, hogy mit várhatunk a kék-fehérektől az új évben, mindenesetre az egészséges csapategység megtalálása nélkülözhetetlen lenne, hogy eredményesek legyenek.

Az avellanedai ellenlábas Independiente az elmúlt évek zaklatott periódusát követően Carlos Tévez augusztusi kinevezését követően szinte varázsütésre táltosodott meg. A Rojónál rendeződtek az anyagi gondok, Carlitos pedig egyenesbe hozta a csapatot és csak kevéssel maradtak le a Copa de la Liga Profesional során a playoff-ról. A fiatal edzővel eddig mindössze két bajnokit és egy kupameccset vesztett el a csapat, ami bőven adhat okot a bizakodásra. A tréner felé meglévő bizalom jeléül 2026-ig szóló új szerződést hosszabbítottak vele. Ráadásul az Independiente tudatos építkezésbe kezdett, Gabriel Ávalos személyében egy minőségi gólfelelőst szerződtett, és tehetséges fiatal játékosok is csatlakoztak a kerethez, akik Tévez kezei alatt joggal reménykedhetnek a további feljődésben.

A San Lorenzo a biztató kezdés után felejthető formában fejezte be a 2023-as esztendőt, ennek ellenére a klub új elnöke is töretlenül bízik Rubén Insúa vezetőedző előremutató munkájában. A Ciclón az első, hagyományos bajnoki kiírást még az előkelő harmadik helyen zárta, azonban a Copa de la Liga Profesional küzdelmei során lemaradt a rájátszásról. Ennek ellenére rendkívül nehéz volt legyőzni a biztos lábakon álló együttest, hiszen a két kiírásban összesen lejátszott 41 meccsből csak hetet vesztett el, és az összesített tabelláról biztosan jutott be a Libertadores-kupába. Ugyanakkor a Copa Argentinában fejet hajtot az elődöntőben, a Copa Sudamericana küzdelmei során pedig a nyolcaddöntőbe jutásért búcsúzott. Abban reménykednek, hogy 2024-ben a stabilitás mellé sikerek is társulhatnak majd.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2718292689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása