Futballtangó

A 2024-es argentin bajnoki kiírások lebonyolításai

2023. december 27. - _Adamo_

rivercampeon.JPG

Az argentin bajnokság 2023-as felvonásainak befejezése után a következő hetekben egy kis szünet következik, majd január végétől újra megküzdenek egymással a csapatok a címekért.

Az argentin első osztályú bajnokságban 2024-ben ugyancsak két külön kiírást rendeznek a megszokott formában, az ideihez képest annyi különbséggel, hogy a két bajnokságot fordított sorrendben rendezik meg. Először a ligakupaszereplő Copa de la Liga Profesionalt tartják meg, majd a hagyományos Liga Profesional küzdelmeire kerül sor.

Az első sorozat január végén kezdődik, a 28 csapat pedig két 14 tagú csoportban küzd a csoportonként négy-négy továbbjutó helyért, majd a rájátszásban egyenes kieséses szakaszban küzdenek. A két csoport összetétele a 2023-ashoz képest csak annyit változott, hogy a két kieső helyére a két feljutó került az A csoportban. Az alapszakasz derekánál, a 7. fordulóban február végén tartják a népszerű "rangadók fordulóját", amikor lehetőség szerint minden egyes csapat a másik csoportból a legnagyobb riválisával játszik. Ilyenkor egy hétvége alatt olyan mérkőzéseket rendeznek a teljesség igénye nélkül, mint a Boca Juniors-River Plate, a Racing Club-Independiente, a Lanús-Banfield, a Rosário Central-Newell's Old Boys vagy az Estudiantes La Plata-Gimnasia La Plata klasszikus. A kiírás döntőjét a tervek szerint május 5-én tartják.

A Copa de la Liga Profesional csoportbeosztásai:

 

A csoport: Argentinos Juniors, Atlético Tucumán, Banfield, Barracas Central, Deportivo Riestra, Gimnasia, Huracán, Independiente, Independiente Rivadavia, Instituto, River Plate, Rosario Central, Talleres Córdoba, Vélez Sarsfield.
B csoport: Belgrano, Boca Juniors, Central Córdoba, Defensa y Justicia, Estudiantes La Plata, Godoy Cruz, Lanús, Newell's Old Boys, Platense, Racing Club, San Lorenzo, Sarmiento, Tigre, Unión Santa Fé.

Az első sorozat után azonnal indulnak a második bajnoki kiírás. A Liga Profesional megméretése alkamával a 28 csapat körmérkőzéses rendszerben küzd, mindenki egy mérkőzést játszik valamennyi ellenfelével május 12-től december 15-ig. A nemzetközi kupaszereplőket és a kiesőket a két bajnokság együttes eredménye alapján határozzák meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr4218289077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása