Futballtangó

Libertadores-kupa: a Boca Juniors harmadszor próbálja elhódítani a hetedik címét

2023. november 03. - _Adamo_

bocalibdonto.JPG

Szombat este rendezik a Libertadores-kupa 2023-as kiírásának döntőjét a Boca Juniors és a Fluminense között a riói Maracana stadionban.

Az eddigi hatszoros győztes Boca Juniors a 12. döntőjét játszhatja a sorozatban, miután a 2018-as finálé óta először jutott be újra a döntőbe. A sorozat rekordbajnoka még mindig az Independiente a hét győzelmével, a Boca a legutóbbi, 2007-es sikere óta harmadszor jutott be a döntőbe - harmadszor van lehetősége utolérni az egyedüli csúcstartót.

Jorge Almirón csapata mindkét idei bajnoki kiírásban mérsékelten szerepelt, azonban a Copa Argentinában és a Libertadores-kupában is messzire jutott, amely(ek) esetleges megnyerése más megvilágításba helyezhetné az egész 2023-as teljesítményt.

A Boca a csoportkörben a kolumbiai Deportivo Pereira, a chilei Colo-Colo és a venezuelai Monagas csapatait utasította maga mögé, majd az egyenes kieséses szakaszban mindhárom párharcát tizenegyesrúgásokkal nyerte meg. A nyolcaddöntőben az uruguayi Nacionalt múlta felül, a negyeddöntőben két gól nélküli döntetlen után az argentin Racing Clubot győzte le, míg a döntőbe jutásért a tavalyit megelőző két kiírást megnyerő brazil Palmeiras ellen diadalmaskodott.

A döntőbeli ellenfél, a Fluminense története első Libertadores-kupa-címére hajt. A riói csapat eddig egyetlen alkalommal, 2008-ban játszott döntőt a sorozatban, amikor tizenegyesekkel vesztette el az ecuadori LDU Quito elleni oda-visszavágós finálét. A brazil válogatottat is irányító Fernando Diniz együttese a csoportkörben a River Plate előtt végzett az első helyen, majd az egyenes kieséses szakaszban három korábbi győztest ejtett ki: az Argentinos Juniors után az Olimpia Asunción és a brazil Internacional testén keresztül vezetett az útjuk a riói fináléba.

A két csapat eddig hat mérkőzést játszott egymással a sorozatban, a mérleg teljes mértékben egyenlő. A 2008-as elődöntőben a Flu 5–3-as összesítéssel ment tovább (majd elvesztette a döntőt), 2012-ben a csoportkörben mindkét meccset az aktuális vendégcsapat nyerte, majd miután mindketten továbbjutottak, az egymás elleni negyeddöntőben 2–1-gyel a Boca bizonyult jobbnak (végül elvesztette a Corinthians elleni döntőt).

A Boca igazi kupacsapat módjára szerepelt a torna egyenes kieséses szakaszában, most pedig felteheti a koronát az eddigi szép menetelés végére. Bár nagyon nem lesz egyszerű feladata a saját hazai pályáján legyőzni a rendkívül szervezett és jó erőkből álló Fluminensét. Germán Canóék bár kellemetlen ellenfelek, nem sebezhetetlenek.

Alighanem az elmúlt hónapok viszontagságait valamennyi szurkoló elnézné, ha sikerülne megnyerni a hőn áhított nemzetközi trófeát. A végső győzelemhez bizonyára hasonlóan bátor, belevaló játékra lesz szükség, mint amilyet a csapat a Palmeiras elleni elődöntőben is bemutatott.

A brazil hatóságok előzetes várakozásai alapján 150 ezer argentin szurkolót várnak a döntő idejére Rio de Janeiróba, a Boca ultrái már napokkal a finálé előtt ellepték a város déli részén található híres strandját, a Copacabanát. Sajnálatos módon a Boca Juniors szurkolóinak jelenléte nem volt mentes az atrocitásokról, miután a Flu huligánjai minden előzetes ok nélkül rájuk támadtak, melyhez a helyi rendőrség jobbára csak asszisztált.

A várható kezdőcsapatok:


Boca Juniors:
Sergio Romero; Luís Advíncula, Nicolás Figal, Nicolás Valentini, Frank Fabra; Cristian Medina, Ezequiel Fernández, Pol Fernández, Valentín Barco; Miguel Merentiel, Edinson Cavani.

Fluminense: Fabio; Guga, Nino, Felipe Melo, Marcelo; Alexsander, André; Jhon Arias, Ganso; Keno, Germán Cano.

Az év legfontosabb dél-amerikai klubmérkőzését magyar idő szerint szombat este 21 órától rendezik a riói Maracana Stadionban.

bocaflu.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7518249761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása