Futballtangó

A Boca Juniors hosszabbításban vesztette el a Libertadores-kupa döntőjét

2023. november 05. - _Adamo_

bocaflud.jpg

A Fluminense hosszabbítás után 2-1-re diadalmaskodott a Libertadores-kupa döntőjében a Boca Juniors ellen a Maracanában, ezzel a brazil csapata története első sikerét aratta a sorozatban.

A hazai pályán fellépő Fluminense drámai végjátékban hosszabbítás végén harcolta ki a 2-1-es győzelmet a Boca Juniors elleni fináléban.

A döntő kezdetén a Fluminense jóval kezdeményezőbben játszott és többet támadott, a Boca leginkább a kontratámadásokra rendezkedett be. Az első komolyabb gólszerzési lehetőségre csaknem negyedórát kellett várni, amikor Marcelo ívelt balról a kapu elé egy szabadrúgást, Cano csúsztatása azonban Romero kapus kezei között landolt. Egy perccel később a Boca is megmutatta magát, egy gyors elfutás végén Merentiel lövését azonban Fábio hatástalanította. Nem sokkal később újabb kontrát vezetett az argentin csapat, Cavani lekészítése azonban pontatlan volt, így az ígéretes akciót lövés nélkül fejezték be. A játékrész derekánál a Boca egyre több támadást vezetett, de képtelen volt veszélyt teremteni a Flu kapuja előtt, küzdelmesen alakult a mérkőzés. Mindkét oldalt egyre több kisebb-nagyobb szabálytalanság történt, apróbb odaszúrások, kemény ütközések történtek, a játékvezető azonban rendkívül nagyvonalúan csak ritkán fújt szabálytalanságot. Az első félóra végeztével Fabra került volna lövő helyzetbe, Fábio azonban hárított és a kísérletét már leshelyzet előzte meg. Kisvártatva a hazaiak részéről Nino szöglet utáni fejese kerülte el a kaput. A 36. percben a Flu először tudta megbontani a Boca zárt védekezését, egy kényszerítő után Keno elhúzott a jobb oldalon, mintaszerű bejátszása után pedig a sorozat gólkirálya, Germán Cano értékesítette a kínálkozó helyzetet. A hátrányba kerülést követően a Boca megpróbált támadóbb szellemben futballozni, de a Flu könnyedén verte vissza az akcióit és néhány perc múlva újra a brazilok akarata szerint alakult a mérkőzés, a hazai csapat többet birtokolta a labdát és a saját játékát játszotta vezetés mellett is. Az első 45 perc a Fluminense 1-0-s vezetésével ért véget.

A szünet utáni folytatásban a Fluminense igyekezett továbbra is kézben tartani az eseményeket, a Boca ugyanakkor fokozni akarta a tempót és több támadást vezetni. Az argentin csapat birtokolni tudta ugyan a labdát, de kevés helyzetet tudott kidolgozni, öt perc elteltével egy lecsorgó labda után Medina megpattanó lövésének védése nem volt nehéz feladat Fábio számára. Nem sokkal később Keno újabb ígéretes jobb oldali elfutása után pontatlanul játszott középre a kapu előtt érkező Aríashoz, így Romero a kapujából kivetődve össze tudta szedni a játékszert, majd a másik oldalon Advíncula lövése találta el az oldalhálót. A játékrész derekánál Cavani kapta meg a mérkőzés első sárga lapját, miután megtaposta Andrét. Pár perccel később a játékvezető Kenót is sárga lappal figyelmeztette. A Xeneize hiába igyekezett, a Flu kiválóan végezte az elhárítást, és labdabirtoklásokkal őrizte az előnyét. Egy hazai ellentámadás alkalmával Figal csak szabálytalanult tudta megállítani Aríast, melyért ő is besárgult. Bő húsz perccel a vége előtt André átlövését Romero védte, majd az ellentámadásból a másik oldalon Equi Fernández távoli bombáját Fábio hatástalanította. Már az utolsó húsz percen belül jártunk, amikor a Boca egy hosszabb támadás végén kiegyenlített, Luis Advíncula a tizenhatos jobb oldali sarkától befelé húzva ballal kilőtte a hosszú sarkot, így csapata szinte a semmiből egalizálni tudott. Tíz perccel a vége előtt mindkét oldalon több cserét is kihasználták, a Bocánál Benedetto, a Flunál többek közt Kennedy jelentkezett játékra. Az utolsó öt percben Kennedy egy labdaszerzést követően léphetett ki, megpattanó lövését azonban Romero hatástalanította. A rendes játékidő utolsó perceiben Merentiel távoli lövése kerülte el kevéssel Fábio ketrecét. A ráadásban Arías egy ígéretes helyről elvégzett szabadrúgásból a sorfalat találta el, majd Diogo Barbosa egy kiugrás végén a kapu mellé lőtt. Így aztán a 90 perc nem hozott döntést, 1-1-re végződött a rendes játékidő.

A kétszer 15 perces hosszabbítás elején Keno távoli lövését Romero fogta magabiztosan. Mindkét csapat első sorban a biztonságra törekedett és ha megszerezte a labdát, akkor tartani akarta. A hosszabbítás első félidejének hajrájában a Flu egy villámgyors ellentámadásból eredményes volt, Keno lefejelt labdáját John Kennedy lőtte a hálóba, így a hazaiak újból lépéselőnybe kerültek. A gólszerző hosszasan ünnepelt a nézőtéren, amiért a játékvezető felmutatta neki a második sárga lapot, így a Fluminense tíz emberre fogyatkozott. A Boca próbált nyomást gyakorolni az ellenfélre, és veszélyes helyzeteket alakított ki az ellenfél tizenhatosán belül. A vitatott helyzetek után tömegjelenet alakult ki a felek között, mely során Fabra arcon csapta Ninót, a játékvezető pedig videózás után kiállította őt, így a Boca is tíz emberrel folytatta.

A hosszabbítás második félideje előtt a Boca újabb két cserét hajtott végre, Fabra kiállítása miatt becseréléték Saracchit a balhátvéd posztra. Három perc elteltével Benedetto egy lefordulást követően tüzelt a kapu mellé. A Xeneize becsülettel ment előre, de nehezen tudott rést találni a Flu védő falán, amikor pedig sikerült egy-egy átlövéssel, akkor Fábio védeni tudott. Így aztán az argentin gárda minden próbálkozása hiába való volt, a Fluminense megtartotta a vezetést a végsőkig.

Fernando Diniz csapata története során első alkalommal hódította el a Libertadores-kupát, míg a Boca az eddigi utolsó, 2007-es sikere óta már a harmadik döntőjét vesztette el.

Boca Juniors – Fluminense 1-2 (0-1, 1-1, 1-2, 1-2) - hosszabbítás után
Helyszín: Maracana Stadion (Rio de Janeiro); Vezette: Wilmar Roldán (kolumbiai)
Gólszerzők: Advíncula (73.), ill. Cano (36.), Kennedy (99.)
Sárga lap: Cavani (64.), Figal (68.), Langoni (94.), Saracchi (120.), ill. Keno (67.), Kennedy (89., 102.), Nino (105+7.), Cano (120.)
Kiállítva: Fabra (105+7.), ill. Kennedy (102.)

Boca Juniors: S. Romero – Advíncula, Figal (B. Valdez 113.), Valentini, Fabra – Medina (Fabra 106.), G. Fernández, E. Fernández (Taborda 106.), V. Barco (Langoni 78.) – Merentiel (Janson 91.), Cavani (Benedetto 78.). Vezetőedző: Jorge Almirón.

Fluminense: Fábio - Samuel Xavier (Guga 85.), Nino, Felipe Melo (Marlon 52.), Marcelo (Diogo Barbosa 80.) - Martinelli (Lima 80.), André - Arías, Ganso (Kennedy 80.), Keno (David Braz 103.) - Cano. Vezetőedző: Fernando Diniz.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2118251021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása