Futballtangó

A River Plate stadionja adhat otthont a Libertadores-kupa döntőjének

2024. február 14. - _Adamo_

masmonumentalview.JPG

A CONMEBOL megerősítette, hogy a Libertadores-kupa 2024-es kiírásának egymeccses döntőjét a közelmúltban felújított Estadio Monumentalban rendezik Buenos Aires-ben.

A River Plate kultikus otthona az elmúlt években több ütemben jelentős felújításon ment keresztül, mely során a székek lecserélése mellett a legfőbb változás a játéktér körüli futópálya megszüntetése volt, ahová szintén ülőhelyek kerültek, így a létesítmény jelenleg több mint 84 ezer néző befogadására alkalmas.

Argentína legnagyobb stadionja korábban az egykori elnök Antonio Vespucio Liberti nevét viselte a hivatalos nevében, 2022-től azonban már Estadio Más Monumental a létesítmény neve.

A stadion a River Plate hazai meccsei mellett az argentin válogatott mérkőzéseinek is első számú otthonául szolgál. Már a kezdetektől fogva 68 ezer néző befogadására volt alkalmas, de egy Racing Club elleni 1975-ös mérkőzésen több mint 100 ezren verődtek össze, amely máig rekordnak számít.

A stadionban négy dél-amerikai bajnokságon (mostani nevén Copa América) rendeztek mérkőzéseket, 1946-ban, 1959-ben, 1987-ben és 2011-ben. Emellett az 1978-as argentin rendezésű, hazai győzelemmel záruló világbajnokságon kilenc mérkőzésnek adott otthont, beleértve a finálét, melyen az Albiceleste 3-1-re diadalmaskodott Hollandia ellen.

A River Plate jóvoltából számtalan Libertadores-kupa-döntő otthona is volt a stadion. A legrangosabb dél-amerikai nemzetközi klubsorozat fináléjának hazai mérkőzését 1985-ben egy másik fővárosi csapat, az Argentinos Juniors is itt játszotta "albérletben" a kolumbiai América de Cali ellen.

Az 1960-ban életre hívott Libertadores-kupában évtizedeken át oda-visszavágós módon rendezték a sorozat fináléját a két csapat stadionjában, nem volt klasszikus egymeccses döntő egy előre kijelölt helyszínen.

Első alkalommal 2019-ben rendezték semleges pályán a finálét. Azóta öt döntőből kettőt a riói Maracanában bonyolítottak le, valamint még egy-egy finálénak Lima, Montevideo és Guayaquil adott otthont, Argentínában tehát most először rendezhetnek egymeccses döntőt.

Az idei finálé tervezett időpontja 2024. november 30-a lesz.

A Libertadores-kupa aktuális felvonásába a River mellett argentin csapatként a Rosário Central, az Estudiantes La Plata, a Talleres Córdoba és a San Lorenzo jutott be, míg a Godoy Cruz a selejtezőből harcolhatja ki a szereplést.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9018325493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása