Futballtangó

Kolumbia leghíresebb stadionjai - Estadio Deportivo Cali

2022. szeptember 10. - _Adamo_

estadio-deportivo-cali-coronavirus.jpg

A kolumbiai stadionokat bemutató sorozatunkban maradunk Cali környékén és a Deportivo Cali közelmúltban átadott otthonába látogatunk el.

A Deportivo Cali csapatának jelenlegi otthonát 2010-ben adták a Cali agglomerációjában található Palmira városában.

Az Estadio Deportivo Cali vagy Estadio de Palmaseca néven ismert létesítmény eredeti befogadó képessége 61 890 fő volt, azonban később a felújítások miatt 52 ezerre csökkentették, ám a 2018-as lelátócseréket követően már "csak" 42 ezer néző befogadására lett alkalmas. Ennek ellenére 2017-től kezdve a jelenlévők maximális száma 25 ezer főben van korlátozva a stadionhoz vezető utak és a parkolási lehetőségek korlátozott kapacitása miatt. 

Az építés hét éven át tartott 2003 és 2010 között, mivel hosszabb időre le kellett állítani a munkálatokat azok után, hogy az ásatásatok során egy időszámításunk előtti, őshonos kultúrához tartozó maradványokat találtak az épület területén.

A modern stadion egy kagyló benyomását kelti a két hosszantó oldalon elhelyezett tetővel, amelyek nem érnek egymással össze, így a két rövid oldalon egyáltalán nincs fedél a lelátó felett.

A Deportivo Cali története során tíz alkalommal hódította el a kolumbiai országos bajnoki címet, legutóbb a 2021-es második kiírást nyerte meg. Három csapat sikeresebb nála: a rekordernek számító Atlético Nacional 17, a városi rivális América de Cali és a bogotái Millonarios pedig egyaránt 15-15 elsőséggel rendelkezik. Emellett a csapat két Libertadores-kupa-döntőt játszott, azonban az 1978-as és az 1999-es finálét egyaránt elvesztette.

A 2021-es női bajnoki döntőre a stadion ideiglenesen felvette Myriam Guerrero nevét, aki az ország női labdarúgásának úttörője volt, egyúttal a válogatott első csapatkapitánya és egyetlen női szövetségi kapitánya.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Atanasio Girardot - Atlético Nacional, Independiente Medellín
Estadio Polideportivo Sur - Envigado
Estadio Metropolitano Roberto Meléndez - Atlético Júnior
Estadio El Campín - Millonarios, Independiente Santa Fé
Estadio Olímpico Pascual Guerrero - América de Cali

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8217927707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása