Futballtangó

Kolumbia leghíresebb stadionjai - Estadio Metropolitano Roberto Meléndez

2022. augusztus 17. - _Adamo_

estadio-metropolitano-roberto-melendez3.jpg

Folytatva a kolumbiai stadionok közti kalandozásunkat, ezúttal a Karib-tenger partján fekvő Barranquillába látogatunk.

A nagyjából 1,2 millió lakossal rendelkező Barranquilla városának első számú stadionja a helyi Atlético Júnior otthona, amely az Estadio Metropolitano Roberto Meléndez nevet viseli.

A helyi sportlétesítmény építését 1975-ben kezdték az 1986-os kolumbiai vb-pályázat jegyében, amely bár végül nem valósult meg, a stadiont felépítették. 2011-ben nyerte el a mostani formáját, melyet követően 46 692 néző befogadására alkalmas, így az ország legnagyobb stadionja.

A létesítmény négy öltözővel, nyolc fürdőhelységgel, 27 rádiófülkével, 24 reflektorral, egészségügyi szolgálattal és egy 1600 jármű befogadására alkalmas parkolóval rendelkezik. Jelenlegi formájában egy abszolút modern, multifunkcionális stadion, két szintes fedett lelátóval rendelkezik, a játéktér körül futópálya helyezkedik el.

A déli és északi lelátók Dél-Korea és Vietnam nevét viselik, utalva a két ázsiai ország háborús veszteségeire, illetve arra, hogy a koreaiak oldalán annak idején kolumbiaiak is harcoltak.

A névadó, Roberto Meléndez az 1930-as, 1940-es években még az amatőr kolumbiai labdarúgás meghatározó alakja volt, s pályafutása nagy részét a Júnior alkalmazásában töltötte. Eredetileg csak az Estadio Metropolitano néven emlegették a létesítményt, az egykori klasszis nevét 1991-ben vette fel.

Az Atlético Júnior kolumbiai egyik legsikeresebb csapatának számít kilenc országos bajnoki címével - négy csapat eredményesebb náluk. A barranquillai egylet utoljára 2019-ben hódította el a bajnokságot, míg legnagyobb nemzetközi sikere a 2018-as döntős szereplés volt a Copa Sudamericanában.

A kolumbiai labdarúgás egy-egy fellángolásszerű időszakában több neves légiós is megfordult a csapatnál, a nevesebb argentin légiósok közül Juan Ramón Verón vagy Daniel Carnevali is szerepelt a csapatnál, de például a Ferencváros korábbi legendás játékosa, Sárosi Béla is volt a klub labdarúgója az 1950-es évek elején. A helyi foci nagyalakja, Carlos Valderramma ugyancsak megfordult a Júniornál, 2004-ben a Metropolitano adott otthont "El Pibe" híres búcsúmeccsének.

A stadion házigazdája volt a 2001-es Copa Américának, ahol a megnyitó ünnepséget és a nyitómérkőzést is megrendezték, valamint otthont a 2006-os közép-amerikai és karibi játékokat, valamint a 2011-es U20-as világbajnokságot is a stadionban bonyolították le.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Atanasio Girardot - Atlético Nacional, Independiente Medellín
Estadio Polideportivo Sur - Envigado

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8817910023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása