Futballtangó

Visszatér otthonába a San Lorenzo

2021. augusztus 06. - Pietro87

estadio_lorenzo.jpg

Hatalmas aranybetűkkel vonul be a San Lorenzo mesésen gazdag históriáskönyvébe a tegnapi nap, melyen eldőlt, hogy a csapat több, mint negyven év elteltével visszaköltözhet saját barriójába, a Boedóba.

Persze egyelőre csupán a kerületbe való visszatérés lett jogilag is hivatalosan megerősítve, hiszen Boedóban egy új stadiont is fel kell majd húzni, melyet a tervek szerint 46 ezer férőhelyesre szeretnének kialakítani. De mi is ez az egész hercehurca a San Lorenzo stadionja körül?

Ha az előzményeket és a történet egészét is szeretnénk látni, akkor 1979-ig kell visszautaznunk az időben. Milyen meglepő, de Argentína a ’70-es években is bőven küszködött gazdasági válsággal, mely spirál magával rántotta az ország legnagyobb klubjait is. A tárgyalt évtizedben óriási adósságot halmozott fel a River Plate és a Racing is, de a Boca Juniors helyzete sem volt valami megnyugtató. Az ország patinás klubjai közül a legkétségbeejtőbb szituációba mégis a San Lorenzo került, mely ennek következtében 1979-ben elvesztette saját otthonát. Buenos Aires akkori polgármestere, Osvaldo Cacciatore, aki egyben a légierő dandártábornoka is volt, a Huracán, a Vélez Sarsfield és a San Lorenzo stadionjait pécézte ki magának, s végül a Gasómetróra sújtott le. Egyrészt úgy vélte, hogy Buenos Airesben a kelleténél is több a futballstadion, másrészt a területet hatékonyabban is lehetne üzemeltetni. A csődhelyzetben lévő San Lorenzo természetesen nem tudott ellenállni a kormány döntésének, így az 1979 december 2-án, a Boca elleni 0-0-s bajnoki után kiköltözött az Estadio Gasómetróból.

regigasometro.png

A régi Gasómetro, ahol 1979-ig játszotta hazai meccseit a San Lorenzo

A telek nem sokkal később a Carrefour áruházlánc birtokába került, két év múlva pedig már a stadion sem állt a helyén. Az ezt követő vándoréletmódot, a stadionról stadionra járkálást a Nuevo Gasómetróba való beköltözés zárta le 1993-ban. Az új stadion, így a San Lorenzo otthona pedig a Boedótól délnyugatra elterülő Bajo Flores barrióban alakult ki. Magyar viszonylatban ezt úgy tudnánk csak elképzelni és leginkább megérteni, hogy például a Fradi, Újpest, Honvéd, Vasas, MTK ötösfogatból – hogy csak a legnagyobb fővárosi csapatokat hozzuk fel -, bármelyiküknek is hosszú évtizedeken át más kerületben, egy teljesen idegen környezetben kellene játszaniuk.

Tegnap aztán Buenos Aires utcáira vonultak a San Lorenzo fanatikus drukkerei, hogy örömkönnyek közt boldogan énekelve és dobolva megünnepeljék a nagy bejelentést: a törvényhozás 54 igen szavazat és egy tartózkodás mellett jóváhagyta a Boedóban létesítendő projektet, melynek keretein belül egy a mai kornak teljesen megfelelő aréna fog felépülni a közeljövőben. Bár a földterület már 2019-ben visszakerült a klubhoz a Carrefour áruházlánctól és a törvényhozás ezt tavaly novemberben 57 igen szavazat és szintén egy tartózkodás mellett meg is erősítette, végérvényesen tegnap tettek pontot az ügy végére.

ujstadion.jpg

Az új aréna látványterve

A pontosan 46264 néző befogadására alkalmas létesítményt az a spanyol IDOM nevű építőipari vállalat fogja kivitelezni, mely a bilbaói Nuevo San Mamést is megalkotta. Ugyanakkor Boedóban nem csupán stadion épül, hanem komolyabb infrastrukturális beruházást is szeretnének megvalósítani, melyben a zöld területek növelése illetve egyéb szociális, kereskedelmi valamint oktatási intézmények létesítése és felújítása is célkitűzésként szerepel. Tehát kijelenthető, hogy Buenos Aires e részében egy nagy átfogó városfejlesztés veszi majd kezdetét, melynek egyik látványossága kétségkívül a San Lorenzo amúgy 1500 férőhelyes mélygarázzsal, az alagsorban uszodával és konditeremmel is felszerelt vadonatúj stadionja lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2516651050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása