Futballtangó

Mindkét csoport szorosan alakul az argentin bajnokságban

2023. november 02. - _Adamo_

rivergimnasia.JPG

Augusztus végén vette kezdetét az argentin bajnokság idei második kiírása, a Copa de la Liga Profesional nevű sorozat, melynek alapszakaszából már csak három forduló van hátra.

Az argentin bajnokság aktuális idényében a mezőny 28 csapatát két 14 tagú csoportba osztották. Az alapszakasz során mindenki egy meccset játszik minden ellenfelével, féltávnál pedig rendeznek egy bónusz kört: a "rangadók fordulójában" minden csapat - lehetőség szerint - annak legnagyobb riválisával játszik a másik csoport csapatai közül. A 14 forduló végen az első négy helyezett jut be az egyenes kieséses rendszerben zajló rájátszás küzdelmeibe.

Az első kiírásban, a Liga Profesional erőviszonyai hoz képest mindkét irányba szép számmal történtek változások, meglepetések.

A 2023-as első idényt magabiztosan megnyerő River Plate a nehézkesebb rajt óta nagyszerű teljesítményt nyújtott, hét győzelem mellett két-két döntetlennel és vereséggel vezeti az A csoportot. A „milliomosok” október elején a Boca Juniors elleni rangadót is magabiztosan megnyerték, és egyelőre úgy tűnik, hogy ebben a kiírásban is a végső győzelem nagy esélyesei közé tartozhatnak.

Négy ponttal a River mögött foglalja el a második helyet a Carlos Tévez vezette Independiente, amellyel a közkedvelt új edző nagyszerű veretlenségi sorozattal kezdett, csak a listavezetővel nem bírtak. A másik két playoff-helyért ádáz csata dúl, hiszen három csapat azonos pontszámmal áll, az első kiírásban egyaránt gyengélkedő Huracán, Colón és Vélez Sarsfield foglalja el a harmadiktól az ötödik helyig esedékes pozíciókat, közülük azonban csak ketten juthatnak be a rájátszásba. Mindegyikük számára javítás lenne az első idény után most egy jó szereplés.

A mezőny kiegyenlítettségéről mindent elmond, hogy a Banfield és a Rosário Central is csak egy-egy ponttal gyűjtött náluk kevesebbet, az Instituto kettővel, de még a kilencedik Atlético Tucumán és a tizedik Gimnasia La Plata is „lőtávolban” helyezkedik el.

Ugyanakkor az utolsó öt fordulóban nyeretlen Talleres Córdoba, a Gabriel Milito távozása óta visszafogottan teljesítő Argentinos Juniors, a már biztos élvonalbei kieső Arsenal Sarandí már jobban le van maradva mögöttük, de három fordulóval a vége előtt matematikai esélye még mindegyiküknek van az első négy között végezni. Akárcsak a jelenlegi sereghajtónak, a Barracas Central lemaradása ugyanis hat pont a negyedik helyezetthez képest.

Az A csoport aktuális állása

 

arga11.JPG

 

Eközben a B csoportban is hasonlóan kiélezett a küzdelem, azzal a különbséggel, hogy az első helyezett sem emelkedett ki a többiek közül. 

Jelen állás szerint a Belgrano, a Godoy Cruz és a Central Córdoba azonos pontszámmal vezeti a csoportot, közülük ráadásul az előbbi kettő tíz fordulón át veretlen volt, első vereségét éppen az elmúlt fordulóban szenvedte el.

A negyedik helyezett Racing Club egyetlen ponttal van lemaradva az első háromtól, miközben Fernando Gago távozása után hetek óta Sebastián Grazzini irányítja a csapatot megbízott edzőként. Az ötödik helyen a Martín Palermo vezette Platense áll, a hatodikat Gabriel Heinze és a Newell’s Old Boys foglalja, míg a hetedik helyen a Defensa y Justicia tanyázik – mindegyikük egy-egy ponttal követi az előtte lévőt.

A mezőny második felében is legalább ennyire kiegyenlített a helyzet: a nyolcadik-kilencedik helyen a Sarmiento Junin és az Unión Santa Fé azonos pontszámmal rendelkezik, akárcsak a 10-11. helyen a Boca Juniors és a San Lorenzo. Mindkét fővárosi csapat mérsékelten teljesít, a Libertadores-kupa döntős Xeneize egyik idei bajnoki szereplésével sem dicsekedhet, azonban a kupákban még megdicsőülhet. Ezzel szemben a Liga Profesionalban harmadik helyezett Ciclón mélyrepülése mindenképpen kellemetlen meglepetés, Rubén Insúa csapata ráadásul 11 forduló alatt csak egyetlen győzelmet aratott.

Náluk rosszabbul csak a csoport utolsó három helyezettje, a Lanús, az Estudiantes La Plata és a Tigre áll, mindannyian két-két győzelemmel szerénykednek a rangsor legvégén.

A B csoport aktuális állása

 

argb11.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3918248645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása