Futballtangó

Kezdődik az idei második argentin bajnoki kiírás

2023. augusztus 17. - _Adamo_

copla23.JPG

Három héttel a Liga Profesional befejezését követően pénteken útjára indul a labda a 2023-as második argentin bajnoki kiírásban, a Copa de la Liga Profesional nevű sorozatban.

Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, a Copa de la Liga Profesional küzdelmei során az argentin bajnokság 28 csapatát két 14 tagú csoportba osztják. Az alapszakasz során mindenki egy meccset játszik minden ellenfelével, féltávnál pedig rendeznek egy bónusz kört: a "rangadók fordulójában" minden csapat - lehetőség szerint - annak legnagyobb riválisával játszik a másik csoport csapatai közül. A 14 forduló végen az első négy helyezett jut be az egyenes kieséses rendszerben zajló rájátszás küzdelmeibe.

A Copa de la Liga Profesional péntekre virradóra veszi kezdetét az első forduló mérkőzéseivel, az alapszakasz utolsó körét november 26-án rendezik. A rájátszásban minden körben egy meccsen dőlnek el a párharcok. A negyeddöntőket előreláthatólag december 3-án, az elődöntőket december 10-én, a döntőt pedig december 17-én rendezik.

Az új sorozat végső győztese automatikusan bejut a Libertadores-kupa következő kiírásába. A Copa de la Liga Profesional alapszakaszának végeredménye alapján határozzák meg az idei összesített táblázatot, amely alapján eldől, hogy mely csapatok jutnak be - a két sorozat és a Copa Argentina győztese mellett - a Libertadores-kupába, melyek vehetnek részt a Copa Sudamericanában, illetve ezzel a sorozattal bezárólag határozzák meg az utolsó három év átlagpontjai alapján a végeredményt, amely a két kieső kilétéről hivatott dönteni.

A Copa de la Liga Profesional csoportbeosztása:

 

A csoport: Argentinos Juniors, Arsenal Sarandí, Atlético Tucumán, Banfield, Barracas Central, Colón, Gimnasia La Plata, Huracán, Independiente, Instituto, River Plate, Rosário Central, Talleres Córdoba, Vélez Sarsfield

B csoport: Belgrano, Boca Juniors, Central Córdoba, Defensa y Justicia, Estudiantes La Plata, Godoy Cruz, Lanús, Newell's Old Boys, Platense, Racing Club, San Lorenzo, Sarmiento Junin, Tigre, Unión Santa Fé

Az október 1-jére kiírt hetedik fordulóban lesz a "rangadók hete", ahol olyan klasszikus párharcokat rendeznek, mint a Boca Juniors-River Plate, a Racing Club-Independiente, a Rosário Central-Newell's Old Boys, az Estudiantes La Plata-Gimnasia La Plata, a Colón-Unión Santa Fé, a San Lorenzo-Huracán vagy a Banfield-Lanús.

Mivel az aktuális átigazolási időszak jelenleg is tart, az erőviszonyokat nem látjuk pontosan. Ami biztos, hogy az első kiírást magabiztosan nyerő River Plate számít a végső győzelem legnagyobb esélyesének, mindenki a "milliomosok" trónjára pályázik. Az első kiírásban gyengébben muzsikáló Boca Juniors és Racing Club biztosan közelebb szeretne zárkózni hozzájuk, és a Liga Profesional alapján a Talleres Córdoba vagy a San Lorenzo joggal reménykedhet a minél sikeresebb szereplésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9918194435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása