Futballtangó

Venezuela leghíresebb stadionjai - Estadio Olimpico

2023. augusztus 21. - _Adamo_

olimpico.JPG

A dél-amerikai országok közül utolsóként Venezuela leghíresebb stadionjait vesszük górcső alá. Elsőként a főváros, Caracas legtontosabb létesítményét, az Estadio Olímpico de la Universidad Central de Venezuelát ismerhetjük meg közelebbről.

Ahogy az Estadio Olímpico de la Universidad Central de Venezuela névből látszik, a stadion a helyi egyetemhez tartozik és annak közvetlen közelében fekszik a főváros északi részén. Caracas az ország legnagyobb városa, több mint 5 millió ember lakja, a Karib-tenger közelében található, az ország északi részén.

A stadiont Carlos Raúl Villanueva venezuelai építész tervezte, és 1951-ben adták át. A második Bolívar Játékokon 1951 decemberében számtalan mérkőzésnek adott otthont. 1952 és 1975 között több meccset is ebben a stadionban játszottak az úgy nevezett "kis klub-világbajnokságon", melyen az európai és a dél-amerikai kontinens legjobb csapatai vettek részt. (Ebben a sorozatban olyan csapatok léptek pályára a stadionban, mint a Real Madrid, a Barcelona, az AS Roma, a River Plate, a Botafogo vagy a Corinthians.)

Ezen kívül az 1975-ös Dél-Amerika-bajnokságon, az 1983-as Pán-amerikai Játékokon és a 2007-es Copa Américán is rendeztek benne mérkőzéseket.

Utóbbi torna előtt esett át egy átfogó felújításon, mely során új főlelátót helyeztek el. A teljes nézőteret ülőhelyekkel látták el, valamint VIP-páholyt és sajtórészleget alakítottak ki. Az átalakítások alatt az addigi közel 30 ezres befogadó képessége jelentősen lecsökkent, a hivatalos adatok szerint jelenleg 20 900 néző fér be a létesítménybe.

A létesítményben játssza a hazai mérkőzéseit a 12 bajnoki címével helyi rekorder és ötszörös helyi kupagyőztes Caracas FC, amely utoljára 2019-ben nyerte meg a bajnokságot. További két jóval fiatalabb csapat, a 2020-as győztes Deportivo La Guaira és a regnáló bajnok Metropolitanos, melyeket egyaránt a 2000-es években alapítottak. Ezen kívül a venezuelai válogatottnak is ez az egyik gyakran használt otthona.

A venezuelai válogatott a dél-amerikai tagországok közül egyedüliként még soha nem kvalifikálta magát a világbajnokságra.

A stadionban számos latin-amerikai közönségkedvenc mellett olyan világsztárok is felléptek már, mint Sting, az Oasis, a The Ramus, a Black Eyed Peas vagy Christian Aguilera.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr5518197295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása