Futballtangó

Venezuela leghíresebb stadionjai - Estadio Metropolitano de Mérida

2023. augusztus 29. - _Adamo_

estadio-metropolitano-de-merida.jpg

A Venezuela leghíresebb stadionjait bemutató sorozatunkat az ország nyugati részén az Andokban található Mérida városában folytatjuk az Estadio Metropolitano de Mérida feltérképezésével.

A nagyjából 1200 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Estadio Metropolitano de Mérida az ország negyedik legnagyobb stadionja a 43 200 férőhelyes befogadóképességével.

A létesítmény építését 2005-ben kezdték, 165 nappal a munkálatok megkezdése után pedig a félkész stadion a Venezuelai Ifjúsági Játékok egyik helyszíne volt, amikor még csak az egyik lelátó volt használatba vehető állapotban. A 2007-es Copa Américára viszont teljes mértékben elkészült és három csoportmérkőzésnek adott otthont.

A stadion alkalmas nemzetközi mérkőzések lebonyolítására. Négy öltözővel, edzőpályákkal, bemelegítésre alkalmas tornatermekkel rendelkezik. Továbbá az akkori kontinensbajnokság stadionjai közül egyedüliként két VIP-páholya volt, egy 320 és egy 280 fő befogadására alkalmas szektorral, amelyek különleges kilátást nyújtanak a játéktérre. A cikkek szerint a különlegesen puha füve miatt az ország legjobb gyepszőnyegével bíró stadionjának tartják.

A város szélén a hegyekben festői környezetben található stadion négy oldali lelátója közül három fedett a különleges szerkezetű tető jóvoltából, amely egyedi jelleget biztosít a létestmény számára.

A venezuelai válogatott három vb-selejtezőt és három barátságos mérkőzést vívott meg a Metropolitanóban.

1969-ben és 1970-ben Mérida városának utánpótláscsapata nyerte meg a legrangosabb országos utánpótlástornát, amely egyesület alapítására ösztönözte a helyieket. José Arano és Luis Ghersi Govea jóvoltából 1971-ben jegyezték be az Estudiantes de Mérida csapatát. Előbbi baszk származású volt, neki köszönhető a bilbaói Athletic Clubra emlékeztető címer és piros-fehér klubszínek használata.

Az Estudiantes 1980-ban és 1985-ben nyerte meg a venezuelai országos bajnokságot, ezen kívül két kupagyőzelme is van. A csapat hét alkalommal próbálta ki magát a Libertadores-kupában, 1999-ben a negyeddöntőig jutott a legrangosabb dél-amerikai nemzetközi sorozatban.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Olímpico de la Universidad Central de Venezuela - Caracas FC, Metropolitanos, Deportivo La Guaira
Estadio Monumental de Maturín - Monagas
Polideportivo de Pueblo Nuevo - Deportivo Táchira

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr4918202631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása