Futballtangó

Venezuela leghíresebb stadionjai - Polideportivo de Pueblo Nuevo

2023. augusztus 27. - _Adamo_

polideportivo.png

A venezuelai stadionokat bemutató sorozatunk ezúttal a Polideportivo de Pueblo Nuevót ismerjük meg közelebbről az Andokban.

San Cristobal városa Venezuela nyugati részén, a kolumbiai határ közelében található mintegy 1060 méteres tengerszint feletti magasságban az Andok vonulatai közt. A város legnagyobb sportlétesítménye, a Polideportivo de Pueblo Nuevo a helyiek körében az El Templo, vagyis a templom névre hallgat.

A stadiont 1976-ban avatták fel, amikor egy háromcsapatos nemzetközi tornát rendeztek volna, de a helyi Deportivo San Cristóbal végül csak egy gól nélküli döntetlent játszott a kolumbiai Deportivo Calival, a perui Alianza Lima pedig nem utazott el. 

Eredetileg 25 ezer férőhelyes volt, de állítólag egyes rangadókon akár 36 ezer néző is bezsúfolódott a stadionba az 1980-as években. A létesítményt a 2007-es Copa Américát megelőzően újították fel, mely után 38 755 néző biztonságos befogadására alkalmas. Ekkor új világítási rendszert kapott, korszerűsítették az öltözőket, sajtószobákat és VIP-részleget alakítottak ki, valamint a stadion megközelítését is fejlesztették. A kontinenstornán négy mérkőzést rendeztek benne, beleértve a hazai válogatott három meccsét, köztük a negyeddöntőt is.

Jelenlegi formájában az egyik hosszanti főlelátó fedett, a többi lelátó fedetlen, a labdarúgó-játékteret futópálya határolja.

A venezuelai válogatott egyik kedvelt otthona, az egyes vb-selejtező sorozatokban a Vinotinto egy-két mérkőzést rendszerint San Cristobalban játszik.

A stadion Veneuzela legnépszerűbb klubcsapata, a Deportivo Táchira otthona. A csapatot az olasz származású Gaetano Greco alapította 1974-ben, első neve a Juventus volt az olasz csapat után, majd a város, végül pedig a környező állam neve mellett állapodtak meg. A csapat kilenc alkalommal nyerte meg a venezuelai bajnokságot és egyszeres kupagyőztesnek mondhatja magát.

A Deportivo 1980 óta 25 alkalommal mérette meg magát a Libertadores-kupában. Az együttes legnagyobb ellenlábasának a környékbeli Estudiantes de Mérida számít, amely ellen az Andok derbijét (Clásico de Los Andes) vívják, míg az elmúlt években a Caracas FC elleni rivalizálás erősödött meg a két csapat népszerűsége és sikeres szereplése révén.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Olímpico de la Universidad Central de Venezuela - Caracas FC, Metropolitanos, Deportivo La Guaira
Estadio Monumental de Maturín - Monagas

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8618201421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása