Futballtangó

Venezuela leghíresebb stadionjai - Estadio Cachamay

2023. szeptember 10. - _Adamo_

cte_chamay_aereo_cut.jpg

Tovább folytatva a venezuelai stadionokat bemutatósorozatunkat, ezúttal az ország északkeleti részén fekvő Ciudad Guayana városában található Estadio Cachamay nevű létesítményt vesszük górcső alá.

Az Estadio Cachamay átadására 1980-ban került sor, akkoriban a stadiont még Estadio Gino Scaringella néven ismerték, mellyel egy amatőr-mérkőzés közben elhunyt helyi játékvezetőre emlékeztek.

Az 1990-es első, bővebb felújítása alkalmával vette fel a jelenleg is használatos nevét, a környező természetvédelmi park után. A Puerto Ordaz városrészben fekvő stadion csodálatos környezetben található, hiszen a területet két nagy folyó, a Caroní és az Orinoco határolja, amely a létesítmény közelében torkollik egymásba.

Átadásakor a stadionnak még csak a főlelátója üzemelt, az 1990-es és a 2006-2007-es rekonstruáció során egészítették ki a többi oldallal. A játéktér három oldalát kétszintes lelátó veszi körül, a negyedik oldalon megmaradt a klasszikus főlelátó, melyet később befedtek. Jelenlegi formájában a létesítmény 41 600 néző befogadására alkalmas.

Mivel a stadion a 2007-es Copa América egyik központja volt, a FIFA és a CONMEBOL valamennyi előírásának megfelelő, modern építmény. Az említett tornán három mérkőzésnek adott otthon, köztük az Argentína-Mexikó (3-0) elődöntőnek. 1991-ben még a régi, 2009-ben már az új stadion volt az otthona az akkori U20-as Dél-Amerika-bajnokságnak. 

A venezuelai válogatott eddig összesen négy mérkőzést játszott a stadionban barátságos meccseket és vb-selejtezőket is beleszámítva.

Mineros de Guayana csapatát 1981-ben helyi sportkedvelők alapították ki, akik a helyi futballpályán szabadidejükben fociztak. Egy évvel később a csapat máris feljutott az első osztályba. Az élvonalban egyszeres bajnoknak mondhatja magát 1989-es végső győzelme jóvoltából, emellett két második hellyel rendelkezik 1996-ból és 2014-ből. A fekete-kékek ezen kívül három alkalommal nyerték meg a helyi kupát.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Olímpico de la Universidad Central de Venezuela - Caracas FC, Metropolitanos, Deportivo La Guaira
Estadio Monumental de Maturín - Monagas
Polideportivo de Pueblo Nuevo - Deportivo Táchira
Estadio Metropolitano de Mérida - Estudiantes de Mérida

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9218210683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása