Futballtangó

2022 - Az argentin válogatott a világ tetejére ért

2022. december 31. - _Adamo_

argwctro.jpg

Az argentin válogatott valósággal bearanyozta a 2022-es esztendőt az Albiceleste szurkolói számára, így erre az évre biztosan később is meleg szívvel fogunk majd visszagondolni a világbajnoki győzelem miatt.

Lionel Scaloni learatta az eddigi munkája gyümölcsét, Lionel Messi világbajnok lett karrierje utolsó vébéjén - a mi álmunk is valóra vált a katari világbajnokságon. Az argentin válogatott menetelését végig követtük bejegyzéseinkkel, így újból nem eleveníteném fel részleteiben, de az biztos, hogy a torna több pillanata is beleégett az elménkbe és örömmel raktározhatjuk el őket a jövőre.

Egy évvel ezelőtt, a 2021-es évre visszatekintő írásomban a Copa América megnyerése miatt mindenképpen pozitívnak ítéltem meg az akkori évet. Argentína 28 év után újra nagy trófeát nyert a tavaly nyári sikerrel, azóta peig a közös munka és a töretlen fejlődés tovább folytatódott, melynek eredményeként a kontinensbajnokság után 2022 decemberében a világbajnoki címet is sikerült elhódítani. A Copa megnyerésekor és tavaly év végén még csak reménykedni mertünk benne (lehet sokan azt sem), hogy mindez megvalósulhat, de most már tény: Argentína háromszoros világbajnok lett.

Ahogy már említetem korábban, az 1990-es évek vége óta: a '97-es Copától és a '98-as vb-től vagyok az argentin válogatott és labdarúgás kedvelője. Vagyis egészen a tavaly nyári Copa Américáig nem láttam a válogatottat felnőtt nagy tornát nyerni. Annyi elvesztett finálé után óvatosság, visszafogottság jellemezte a hozzáállásomat a válogatotthoz. Nem titkolom, hogy Lionel Scaloni racionális, két lábbal a földön járó mentalitása az első pillanattól kezdve szimpatikus volt. Nyilván álmomban sem gondoltam volna akkoriban, hogy 2022-ben ő fogja világbajnoki címhez vezetni a válogatottat, de bíztam benne, hogy ebből a más megközelítésből jó dolgok sülhetnek ki, és legalább majd újra élvezettel lehet nézni az Albiceleste meccseit - mert 2018 tájékán ez nem így volt.

A tavalyi Copa Américán lépésről lépésre kovácsolódott össze egyre jobban a csapat és tulajdonképpen a szemünk láttára alapozták meg a későbbi sikereket. Nem játszottak tökéletesen és sebezhetetlenül sem, de az első pillanattól kezdve egy őszintén küzdő, egy irányba húzó brigád benyomását keltették, aminek már önmagában megérte szurkolni a későbbi eredményektől függetlenül. Azzal, hogy sikerült megnyerni a Copát, sokak számára adták vissza a reményt. Bizonyára velem együtt sokan csüggedtek már és kezdtek megbarátkozni vele, hogy Argentínának az elvesztett döntők vannak megírva, de kiderült, hogy mégsem.

Az idei világbajnokságon is többször felállt a padlóról, bizonyítva átlagon felüli lelki erejét: a pofon az első mérkőzésen, a kétgólos hátrányok leadása, a tizenegyespárbajok megnyerése - korántsem a szerencse kérdése, ez a csapat mentális erejét mutatja. Pláne, hogy többször meg tudtak újulni ilyen helyzetben, például a világbajnoki döntőben is a címvédő ellen.

A legfontosabb, hogy ezért a csapatért megéri szurkolni és joggal lehet büszke rá az ember. A világbajnoki cím talán már csak a hab a tortán.

Összességében az argentin labdarúgás korántsem éli a legszebb éveit. A válogatottat egy megfelelő stáb összerakta és sikerekhez tudja vezetni, azonban a helyi csapatok egyre kevésbé jelentenek tényezőt a dél-amerikai nemzetközi kupákban: a Libertadores-kupában egyetlen argentin volt a legjobb négy között, a Boca Juniors és a River Plate már a nyolcaddöntőben kiesett. Egymás után negyedszer brazil csapat nyert, zsinórban harmadszor brazil házi döntőt rendeztek.

Az argentin fiatalok számára nem csak Európa jelent előrébb lépést, hanem a régióból, a brazil vagy a mexikói bajnokságban és az MLS-ben is kedvezőbb feltételek mellett futballozhatnak. Aki nem tud azonnal az öreg kontinensre szerződni magasabban jegyzett csapatokhoz, annak ezek a bajnokságok is tökéletes ugródeszkát jelentenek, így óhatatlanul romlik a bajnokság színvonala.

A gazdasági lemaradás nyilván az eredményekben is megmutatkozik, hiába vanak a legnagyobb fanatikusok az argentin lelátókon és versenyeznek történelmi vetélytársak egymással különleges rangadók keretein belül. Mindez pedig nem valószínű, hogy egyhamar - vagy egyáltalán valaha - megváltozzon.

bocariver3.jpg

Az argentin válogatotthoz hasonlóan a Futballtangó Blog projektje is folytatta a fejlődést 2022-ben. Miután az előző esztendőben sikerült szélesebb körben megismertetni az oldalunkat, kijelenthettük, hogy idén a hazai sportmédia referenciája lettünk a dél-amerikai labdarúgásról témakörében. A tavalyi Copa América alatti különböző szereplések után a világbajnokság ideje alatt például az Index Sportcast vendége voltam. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a dél-amerikai és az argentin foci is réteg téma hazánkban és az is marad, legfeljebb egy-egy világbajnokság vagy Copa América idején jelent nagyobb érdeklődést. A Futballtangó Facebook oldal a világbajnokság ideje alatt rendkívül látogatott volt, így hisszük, hogy továbbra is érdemes a "szürke hétköznapokban" is folytatni a tevékenységünket.

Számomra ugyancsak pozitívum az esztendő kapcsán, hogy immár főállásban is az újságírással foglalkozhatok és a teljesség igénye nélkül a Büntető.com, a GOAL.com vagy a FociClub.hu felületein keresztül hozhatom el hazánkba a dél-amerikai labdarúgást egyebek mellett. Tavasszal elindítottam a Futballtangó Podcastet, amely egyelőre két adást élt meg kapacitásbeli okok miatt, így egyelőre szünetel a folytatás, de nem mondtam le végérvényesen róla, csak egy kis átgondolásra szorul majd. Meglátjuk mit hoz a jövő, ötletekből és motivációból úgy érzem, hogy továbbra sincs hiány.

A 2023-as esztendőben nem lesz nagy világesemény, így talán nyugodtabb évre készülhetünk. A következő Copa Américát 2024 nyarán rendezik, legfeljebb a vb-selejtezők kezdődnek el az új évben.. Nem elhanyagolható, hogy  Lionel Scaloni elkezdheti kipróbálni a fiatalokat, akiket a 2026-os világbajnokságon szeretne majd foglalkoztatni. Átmeneti év lehet, ráhangolódás, feltöltődés, esetleg közben néhány rutinosabb játékos elbúcsúztatása.

Köszönjük az egész éves figyelmeteket, hogy velünk együtt szurkoltátok ki a mindenki számára emlékezetes világbajnoki címet!

Boldogságban, egészségben és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk 2023-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9618013462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása