Futballtangó

Olimpiai selejtezőre készül Mascherano válogatottja

2023. december 25. - _Adamo_

javier-mascherano-argentina-u20-national-team-coach.jpg

Az argentin U23-as válogatott január végétől szerepelhet a dél-amerikai olimpiai selejtezőn Venezuelában, melyre Javier Mascherano szövetségi edzői kijelölte a korosztályos nemzeti csapat keretét.

Az argentin korosztályos válogatott keretében Javier Mascherano jobbára az otthon játszókra támaszkodott, mindössze öt légiós kapott helyet, azok is az amerikai kontinensről, mivel az európai légiósok nem tarthatnak ezúttal a csapattal.

A dél-amerikai kontinens tíz tagországa január 20. és február 11. között Venezuelában küzdhet a kvalifikációt jelentő négy pozíció megszerzéséért. A csapatokat két ötcsapatos csoportba sorolták, melyből az első két-két helyezett jut be a legjobb négy közé. A második szakaszban a résztvevők újabb körmérkőzéseket bonyolítanak le egymás közt, melynek végeztével az első két helyezett kvalifikálja magát a párizsi ötkarikás játékokra.

A dél-amerikai olimpiai selejtező csoportbeosztása:

 

A csoport: Venezuela, Brazíla, Kolumbia, Bolívia, Ecuador
B csoport: Argentína, Uruguay, Chile, Paraguay, Peru

Argentína eddig a 2004-es és a 2008-as olimpiai aranyérem előtt két ezüstérmet szerzett. Bár címvédőként távolmaradtak a 2012-es olimpiától, a legutóbbi két alkalommal újra kijutottak, de a csoportkörből való továbbjutás nem jött össze.

A dél-amerikai olimpiai selejtezőt az argentin válogatott eddig öt alkalommal (1960, 1964, 1980, 2004, 2020) nyerte meg, ennél több elsősége csak a hétszeres nyertes Brazíliának van a térségből.

A mostani keret magját tulajdonképpen három argentin csapat adja: a Boca Juniors öt, az Argentinos Juniors és a Newell's Old Boys egyaránt három-három játékost delegál a válogatottba. Az idén Libertadores-kupa-döntőt játszó Xeneize felnőtt csapatában is meghatározó szerepet betöltő Valentín Barco, Cristian Medina és Equi Fernández egyaránt tagja a keretnek. Továbbá helyet kapott a névsorban a Riverben pallérozódó Pablo Solari, a Lanúst erősítő Pedro De La Vega, Fernando Redondo tehetséges fia, Federico Reondo a Bichóból vagy éppen a Racingban nevelkedő Juan Nardoni. Az MLS-ben szereplő világbajnok Thiago Almada és a Lionel Messit az Inter Miaminál követő Facundo Farías ugyancsak tagja a névsornak.

Ugyanakkor mivel az olimpiai selejtező nem hivatalos FIFA-játéknap, így az európai csapatok nem kötelesek arra, hogy elengedjék játékosaikat a tornára. Ezáltal Mascherano nem számíthat például Facundo Buonanotte (Brighton), Nico Paz (Real Madrid), Carlos Alcaraz (Southampton), Gastón Ávila (Ajax), Luis Vázquez (Anderlecht), Alejo Véliz (Tottenham) vagy Bruno Amione (Hellas Verona) játékára.

Az olimpián az egyes válogatottak keretében 2001. január 1. után született játékosok kaphatnak helyet, plusz három túlkoros labdarúgó. Így akár az is előfordulhat, hogy Lionel Messi ott legyen a jövő nyári olimpián (bár közvetlenül a Copa América után erre alighanem kevés lenne az esély), ahogyan azt Mascherano reméli:

"Mondtam neki, hogy nyitva áll előtte az ajtó. Ha kijutunk az olimpiára, akkor szívesen látnánk őt az ötkarikás csapatban, csak rajta múlik, hogy csatlakozik-e hozzánk. Nagyon jó barátok vagyunk, boldoggá tenne a jelenléte."

Az argentin válogatott kerete az olimpiai selejtezőre:

 

Kapusok: Leandro Brey (Boca Juniors), Rocco Ríos Novo (Phoenix Rising), Fabricio Iacovich (Estudiantes La Plata)
Hátvédek: Marco Di Césare (Argentinos Juniors), Ian Glavinovich (Newell’s Old Boys), Joaquín García (Vélez Sarsfield), Nicolás Valentini (Boca Juniors), Valentín Barco (Boca Juniors), Lucas Esquivel (Athletico Paranaense), Julián Malatini (Defensa y Justicia), Gonzalo Luján (San Lorenzo), Aarón Quirós (Banfield)
Középpályások: Federico Redondo (Argentinos Juniors), Juan Sforza (Newell’s Old Boys), Ezequiel Fernández (Boca Juniors), Cristian Medina (Boca Juniors), Baltasar Rodríguez (Racing Club), Juan Nardoni (Racing Club), Facundo Farías (Inter Miami), Thiago Almada (Atlanta United)
Támadók: Luciano Gondou (Argentinos Juniors), Francisco González (Newell’s Old Boys), Santiago Castro (Vélez Sarsfield), Ramiro Enrique (Orlando City SC), Pablo Solari (River Plate), Pedro De la Vega (Lanús)

argu23ol.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr5818287935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása