Futballtangó

Paraguay leghíresebb stadionjai - Estadio General Pablo Rojas

2022. október 16. - _Adamo_

cerrost.jpg

Paraguay legmodernebb stadionja az ország fővárosában, Asunciónban található, az Estadio General Pablo Rojas néhány évvel ezelőtt esett át teljes felújításon.

A Cerro Porteno otthonául szolgáló Estadio General Pablo Rojas első ízben 1970. május 24-én nyitotta meg kapuit. A létesítmény eredeti neve La Olla volt, melyet Pablo Rojas elnök adott neki, később a halála után nevezték el az egykori presidentéről a stadiont.

Az évtizedek során több kisebb felújításon esett át. A stadiont csak 2009-ben tudták teljesen körbekeríteni, mivel az egyik környező lakóházat 30 éven át nem akarták eladni a tulajdonosai. A kisebb karbantartásokat követően a stadion 2015 és 2017 között teljesen megújult, modernebb külsőt kapott. A munkálatok során jelentősen lecsökkentették a játéktér méretét, az egyik hosszanti oldalon felújították a klubházat, amely mostani formájában minden igényt kielégítő infrastruktúrával rendelkezik, éttermeket, üzleteket, skyboxokat alakítottak ki.

A munkálatokban a klub barrái is másfél éven át segédkeztek, így még szorosabb kapcsolat alakult ki a szurkolók és az új stadion között. A régi stadion 32 ezer néző befogadásra volt alkalmas, míg a felújítást követően több mint 48 ezren férnek el benne.

A megújult létesítményt 2017. augusztus 19-én nyitották meg ünnepélyes keretek közt, melyen még a CONMEBOL elnöke, Alejandro Domínguez is jelen volt. A ceremónia után a Cerro Porteno a Boca Juniorsszal játszott barátságos meccset, a vendégek 2-1-re győztek. A stadion beceneve a felújítást követően stílszerűen a Nueva Olla lett.

Az 1999-es paraguayi Copa Américán az Uruguay-Kolumbia csoportmérkőzést a régi stadionban rendezték.

A Cerro Portenót 1912-ben helyi fiatalok hozták létre. A két akkori vezető politikai párt színeit ötvözték, mondván egyenlőségre és egységre törekednek - így lettek a klub színei a piros és a kék. Nevét a paraguayi hadtörténelem legnagyobb sikeréről, az úgynevezett portenói csatáról kapta, melyet 1811. január 19-én a helyi hadsereg Buenos Aires-szel (portenos) vívott és fényes győzelmet aratott.

Az előző részben bemutatott Olimpia Asunción legnagyobb ellenlábasa a vetélytárssal ellentétben sosem nyerte meg a Libertadores-kupát. A Cerro 1973-ben, 1978-ban, 1993-ban, 1998-ban, 1999-ben és 2011-ben egyaránt az elődöntőig jutott az elsőszámú dél-amerikai nemzetközi kupasorozatban. A Copa Sudamericanában szintén kétszer, 2009-ben és 2016-ban szerepelt a négy között. A paraguayi bajnokságot 34-szer nyerte meg, így csak az Olimpia előzi meg őket a rangsorban.

A Cerro színeiben a paraguayi labdarúgás számtalan meghatározó alakja szerepelt, Francisco Arce, Carlos Gamarra, Diego Gavilán, Edgar Barreto, Fredy Bareiro, Nelson Cuevas, de a jelenleg a Premier League-ben virágzó Miguel Almirón is a csapat nevelése.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Defensores del Chaco - Paraguay
Estadio Manuel Ferreira - Olimpia Asunción

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2417955224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása