Futballtangó

Paraguay leghíresebb stadionjai - Estadio Manuel Ferreira

2022. október 12. - _Adamo_

parauno.jpg

A Paraguay legnagyobb stadionjait bemutató sorozatunk aktuális részében egy újabb fővárosi létesítménybe, a helyi rekordbajnok Olimpia Asunción otthonába látogatunk el.

Az Asunción városának Mariscal López negyedében, az ezzel azonos nevű sugárúton található az Estadio Manuel Ferreira létesítmény. A nevét az Olimpia Asunción korábbi klubelnökéről, Manuel Ferreira Sosáról kapta, akinek az elnöksége idején avatták fel az épületet.

A jelenleg nagyjából 22 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény megépítése előtt több kisebb pályán játszotta a hazai mérkőzéseit helyi csapat. A stadion felépítését több évtizedes előzetes egyeztetések és sikertelen próbálkozások előzték meg.

1965. május 15-én adták át, amikor a helyi Olimpia 2-2-es döntetlent játszott a Pelével felálló Santosszal. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a megengedettnél többen voltak jelen, és a tumultusban sokan meg is sérültek a játékteret körbevevő kerítésnél. Még maga Pelé is segédkezett a sérültek ellátásában - szerencsére súlyosabb tragédia nem történt.

A stadiont a helyiek El Bosque de Para Uno néven ismerik, mivel itt található az 1-es busz végállomása.

Az 1902-ben alapított Olimpia a legsikeresebb paraguayi csapat 45 bajnoki címével. Utoljára a 2020-as Clausurát nyerték meg. A csapat saját nevelésű játékosa Roque Santa Cruz, aki karrierje alkonyán is visszatért az együtteshez. Megannyi meghatározó paraguayi futballista mellett a többi dél-amerikai országból is megfordultak náluk nagyszerű játékosok, vagy akár edzők. Az 1986-os világbajnok argentin válogatott kapusa, Nery Pumpido több ízben is irányította az együttest.

A hazai dominancia mellett az Olimpia az egyetlen paraguayi csapat, amely valaha meg tudta nyerni a Libertadores-kupát. Rögtön három alkalommal, 1979-ben, 1990-ben és 2002-ben diadalmaskodott a legrangosabb dél-amerikai nemzetközi sorozatban. Emellett további négy döntőt veszített el. Legnagyobb ellenlábasa a szintén helyi Cerro Porteno, amely 1912 óta működik és 34-szer nyerte meg a paraguayi országos bajnokságot.

A stadion sokáig kedvelt koncerthelyszín volt, első sorban különböző stílusú latin-amerikai zenészek léptek fel benne, azonban a 2010-es évektől kezdve úgy döntöttek, hogy a pálya épségének megőrzése érdekében megszüntetik az egyéb rendezvényeket a létesítményben. Az  Olimpia a legtöbb hazai mérkőzését itt játssza, azonban a jelentősebb rangadóknak a nagyobb kapacitással bíró Estadio Defensores del Chaco szokott otthont adni.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Defensores del Chaco - Paraguay

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr317952386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása