Futballtangó

Célegyenesben az argentin bajnokság

2022. október 08. - _Adamo_

gimboca.jpg

Végképp a hajrájához ért az argentin bajnokság aktuális kiírása, és a szoros versengésben egyelőre továbbra is megjósolhatatlan a bajnoki cím sorsa.

Az idei második argentin bajnoki idényében, a Liga Profesional elnevezésű sorozatában a 28 csapatot egy csoportba sorolták. Ebben a kiírásban 27 fordulót játszanak egymással, minden csapat minden ellenféllel egyszer találkozik, lehetőség szerint a tavalyihoz képest fordított pályaválasztásban. A bajnokság küzdelmei a tervek szerint június 3-tól október 23-ig tartanak.

A korábbi listavezető Atlético Tucumán visszavette az első helyet, miután az utolsó négy mérkőzéséből hármat megnyert, így továbbra is harcban áll azért, hogy 120 éves története során először bajnoki címet ünnepelhessen. Ugyanakkor a meglepetéscsapat úgy előzi meg két ponttal a Boca Juniorst, hogy az egyel kevesebb mérkőzést játszott, tehát a vesztett pontok tekintetében a Xeneize áll jobban. A Boca legutóbbi meccse a Gimnasia ellen súlyos rendbontás miatt szakadt félbe tíz perc játék után. A találkozót később fogják bepótolni. Hugo Ibarra csapata kiváló formában menetel, hiszen az utolsó 11 mérkőzésén veretlen maradt, abból ráadásul nyolcat megnyert, és a sorsa már a saját kezében van.

Az arany-kékeket két másik fővárosi csapat minimális lemaradásból követi: a harmadik Racing Club egy, az Huracán két ponttal van mögöttük. Az Academia egymást követő négy siker után legutóbb ikszelt, míg a nagy felzárkózást produkáló Globo az utolsó 12 meccséből csak egyetlen egyet vesztett el. Fájó pont a hőskori sikercsapat számára, hogy azt éppen legnagyobb riválisa, a San Lorenzo ellen.

A River Plate az elmúlt időszak hullámzó eredményeit feledtetve legutóbbi négy meccséből hármat megnyert, az utolsó két mérkőzését 8-0-s gólkülönbséggel abszolválta: az Argentinosnak hármat, az Estudiantesnek ötöt lőtt. A "milliomosok" négy fordulóval a vége előtt hat ponttal vannak lemaradva a jelenlegi éllovastól. Matematikai esélyük még van, de valószínűleg már késői lesz ez a nagy hajrá. A Copa Argentinából kiestek, így nem jött össze a Boca elleni elődöntő.

A három héttel ezelőtti helyzetjelentésünk idején még éllovas Gimnasia La Plata az utolsó három lejátszott meccsén nyeretlen maradt, legutóbb pedig csütörtökön a Boca ellenit nem tudták lebonyolítani. A nézőtéri rendbontás miatt ha bebizonyosodik a klub felelőssége, akkor súlyos büntetésekre számíthat. Egy ponttal vannak a River mögött, egyel kevesebb mérkőzéssel, vagyis nekik is lenne még esélyük, de az aktuális forma nem éppen mellettük szól.

tucumantigre.jpg

A legutóbbi három meccséből kettőt megnyerő Argentinos Juniors és a nyolc forduló óta veretlen Tigre egyaránt jó formában üldözi az élmezőnyt. Ezzel szemben az eddig erőn felül teljesítő Godoy Cruz az utolsó hat körben nem tudott nyerni, így visszacsúszott a kilencedik helyre. 

A mezőny első felének végén a Newell's Old Boys továbbra is inkonzisztens teljesítményt nyújt, míg a San Lorenzo hatmeccses nyeretlenséget tört meg az említett Huracán elleni sikerrel. Az Abel Balbo vezette Central Córdoba kiváló szériát kapott el, s az utolsó ötből négy meccsét megnyerve a 12. helyre kapaszkodott fel. A poraiból feltámadó Independiente zsinórban hat győzelem után éppen tőlük kapott ki legutóbb, így a Rojo a 15. pozícióban tanyázik.

A Defensa y Justicia az új edzővel szép lassan elindult felfelé, az utolsó öt mérkőzést veretlenül vívta meg, abból hármat megnyert, így lassan elcsípheti a mezőny első felét. Ezzel ellentében az Estudiantes La Plata elmúlt hetekben megkezdett felzárkózása komolyan falakba ütközött. Boselliék az utolsó négy fordulóban csak vesztettek, ráadásául legutóbb 5-0-s pofont szenvedtek el a Rivertől, így a 20. helyről alighanem már csak a bajnokság vége jelenthet megváltást. A még náluk is rosszabbul álló Banfield az utolsó négy fordulóban csak egy pontot szerzett, így edzőt váltott és Javier Sanguinetti tért vissza a kispadra.

A kezdeti lendület után végképp megrekedni látszik Carlos Tévez irányításával a Rosário Central, amely az utolsó tíz fordulóban csak egyetlen győzelmet aratott, legutóbbi hat meccsén nyeretlen maradt. A Canalla becsületére legyen mondva, hogy kiélezett mérkőzéseket játszik, négy döntetlen mellett kétszer is csak egy góllal kapott ki. A Talleres Córdoba az utolsó két meccse elvesztésével, a tavalyi első kiírást megnyerő Colón a legutóbbi két sikerével áll egymással azonos pontszámmal a 23-24. helyen.

A tabella legvégén szerénykedő csapatok is végre életjelet adtak magukról. A Lanús egymást követő három siker után legutóbb kapitulált - az idénybeli öt győzelemből hármat most aratott. A Vélez Sarsfield az elmúlt három fordulóban kétszer nyert, a szezonban összesen háromszor. A sereghajtó Aldosivi egymást követő hat vereség és nyolc nyeretlen mérkőzés után a hétközi fordulóban ugyancsak váratlan sikert regisztrált. Ettől függetlenül továbbra is mindhármójuk teljesítménye igen szerénynek mondható.

A Liga Profesional állása a 23. forduló után:

 

afa23.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9017949376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása