Futballtangó

Egyre szorosabb küzdelem az argentin bajnokság derekánál

2022. augusztus 20. - _Adamo_

gimnasiaunion.jpg

Az aktuális argentin bajnoki idény 27 fordulójából 14 kör küzdelmeit rendezték meg, így kihasználjuk az alkalmat arra, hogy féltávnál végig nézzünk a mezőny jelenlegi állásán.

Az idei második argentin bajnoki idényében, a Liga Profesional elnevezésű sorozatában a 28 csapatot egy csoportba sorolták. Ebben a kiírásban 27 fordulót játszanak egymással, minden csapat minden ellenféllel egyszer találkozik, lehetőség szerint a tavalyihoz képest fordított pályaválasztásban. A bajnokság küzdelmei a tervek szerint június 3-tól október 23-ig tartanak.

Az Atlético Tucumán ugyan elvesztette a veretlenségét a meglehetősen hullámzó Arsenal ellen, továbbra is őrzi vezető helyét a bajnokság élén. Ugyanakkor már több csapat is "lőtávolból" szorongatja a listavezető meglepetéscsapatot. Az utolsó öt meccséből négyet megnyerő Gimnasia La Plata egyetlen pont lemaradásból követi az éllovast, miután az egységesen teljesítő Lobo soraiból különösen az uruguayi Brahian Aleman emelkedett ki mostanában. Az első két helyezett kapta a legkevesebb gólt a mezőnyben: az Atlético hat, a Gimnasia hét alkalommal kapitulált. A harmadik helyen az Argentinos Juniors lemaradása is csupán három pont az éllovashoz képest a legutóbbi két győzelem után. A Bicho a kulcsjátékosok távozása ellenére remekel, melyből a legendás Fernando Redondo fia, Federico Redondo is nélkülözhetetlen mezőnymunkával veszi ki a részét. 

A Racing Club egymást követő három döntetlen után legutóbb diadalmaskodott, így hármas holversenyben helyezkedik el a negyedik-hatodik helyen az Huracán és a Godoy Cruz csapataival egyetemben - öt pontra a listavezetőtől.

A hullámzó kezdés óta magára találni látszó River Plate a legutóbbi három meccsén hét pontot gyűjtve stabilizálta magát a hetedik pozícióban, így fej-fej mellett helyezkedik el az átlagpontok alapján még mindig kieső helyen álló Patronato csapatával, amely heroikus menetelésben próbál kapaszkodni a bennmaradásért. A 9-10. helyen tanyázó Platense és Unión Santa Fé is visszaesőben van. A San Lorenzo és a Newell's Old Boys a hétközi fordulóban aratott sikereivel egy-egy pontra megközelítette az előbbi párost.

Velük azonos pontszámmal szerénykedik a még mindig botladozó Boca Juniors csapata, amely továbbra sem igazán tette túl magát a július eleji Libertadores-kupa-búcsún. A nagy tehetség Exequiel Zeballos hosszabb távra kiesett, míg a Darío Benedetto és Carlos Zambrano közti nézeteltérés szintén nem arról árulkodott, hogy minden rendben lenne a csapat háza táján. Az idei első kiírás megnyerésével a jövőévi Libertadores-helyük teljesen biztos, így tulajdonképpen nincs veszíteni valójuk a mostani szezonban. A lemaradásuk féltávnál kilenc pont a listavezetőtől.

A középmezőnyben tanyázik az idei első kiírásban döntőt játszó Tigre, vagy éppen a Carlos Tévez által irányított Rosário Central csapata, amely legutóbb éppen a La Bombonerában játszott 0-0-s döntetlent Carlitos nagy hazatérése alkalmával. A Central Córdoba az utolsó négy meccséből hármat megnyerve, a Barracas Central három nyeretlen meccs után először diadalmaskodva egyaránt 17 pontos, akárcsak a kiesőzóna felé vészesen közeledő Sarmiento Junin gárdája.

A táblázat legalsó felében olyan csapatok rostokollnak továbbra is egészéves gyengélkedésük révén, mint a Libertadores-kupa negyeddöntőjében búcsúzó Estudiantes La Plata, a Defensa y Justicia vagy a Talleres Córdoba együttese, de a tavalyi első kiírást megnyerő Colón és a Libertadores-kupa-rekordbajnok Independiente is csak legalul szerénykedik. A szezont ígéretesen kezdő Banfield a hét forduló óta tartó nyeretlen sorozata révén ugyancsak visszacsúszott az alsó régióba.

A szezonbeli három győzelméből kettőt az utolsó négy meccsén jegyző Aldosivi így is csak a 28 csapatos mezőny 26. helyére tudott elmozdulni és kieső helyen áll. A nemzetközi sorozatban brillírozó Vélez Sarsfield és a sereghajtó Lanús csak egy-egy győzelmet szerzett 14 forduló alatt. Utóbbi kettő (meg úgy általában az utolsó két bekezdésben feltüntetett csapatok) számára a kiesés veszélye is komolyan fennállhat majd a következő két évben a hároméves átlagpontokat tekintve.

A Liga Profesional állása a 14. forduló után:

 

afa14.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9617911679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása