Futballtangó

Kiélezett küzdelem, gyengélkedő nagyok az argentin bajnokságban

2022. július 12. - _Adamo_

newells.jpg

Az elmúlt hétvégén már a hetedik fordulót rendezték meg az argentin bajnokság idei második, Liga Profesional nevű kiírásában.

Az idei második argentin bajnoki idényében, a Liga Profesional elnevezésű sorozatában a 28 csapatot egy csoportba sorolták. Ebben a kiírásban 27 fordulót játszanak egymással, minden csapat minden ellenféllel egyszer találkozik, lehetőség szerint a tavalyihoz képest fordított pályaválasztásban. A bajnokság küzdelmei a tervek szerint június 3-tól október 23-ig tartanak.

A 28 csapat közül négyen őrizték meg veretlenségüket a hetedik forduló után. Az éllovas Newell's Old Boys négy győzelem mellett három döntetlent ért el, amely erre a kiírásra eddig valósággal megtáltosdott az év elején kinevezett Javier Sanguinetti irányításában. A rosárióiak az utóbbi két alkalommal is pontosztozkodásra kényszerültek. A második-harmadik helyen egy ponttal mögöttük helyezkedik el az első vereségét éppen a múlt fordulóban elszenvedő Gimnasia La Plata, valamint a sorozatban három győzelemmel bíró Huracán együttese.

A dobogósok mögött újabb hat csapat következik azonos pontszámmal, mindannyian csupán két ponttal vannak lemaradva az éllovastől. Hatuk közül a tavalyi feljutó Platense és a Lobót verő Atlético Tucumán egyaránt veretlennek mondhatja magát 3-4-0-s mérlege jóvoltából. Az előző kiírást rendes játékidős vereség nélkül abszolváló Racing Club ugyan kétszer kikapott már a sorozatban, szintén a 13 pontosok táborát erősíti, csakúgy mint a hétvégén a River Plate-et legyőző Godoy Cruz, a Copa Sudamericanától búcsúzó Unión Santa Fé együttese, vagy éppen Diego Maradona egykori nevelőcsapata, az Argentinos Juniors gárdája.

A középmezőnyben helyezkedik el a Banfield, valamint az utolsó négy meccséből kettőt megnyerő San Lorenzo, illetve a szezonbeli első két győzelmét az elmúlt két fordulóban jegyző Arsenal Sarandí együttese.

Csak mögöttük található a Libertadores-kupából kieső két óriás, a Boca Juniors és a River Plate. A "genovaiak" kilenc ponttal a 14., a "milliomosok" nyolc ponttal a 15. pozíciót birtokolják, miután előbbi az elmúlt három, utóbbi az utolsó két fordulóban vereséget szenvedett. Mindkét csapat komoly mélységben van: a Boca már edzőt is váltott, a Rivertől kulcsemberek köszöntek el Julián Álvarez és Enzo Fernández személyében, így mindkettőjüknek kisebb-nagyobb újjáélesztésre lesz szüksége, hogy a szezon hátralévő részében felrázzák magukat, hogy legalább a hazai porondon bizonyítsanak a fájó nemzetközi kieséseket követően.

A tabella második felében is találkozhatunk szép számmal ismertebb csapatok nevével. A tavalyi első kiírást megnyerő Colón jelentősen meggyengült az elmúlt időszakban, ugyancsak a nyolcpontosok között találhatóak. Velük azonos pontszámmal rendelkezik az előző kiírásban brillirozó és a Libertadores-kupában is továbbjutó Estudiantes La Plata, amely az utolsó négy bajnokiján csak egyetlen pontot szerzett. Mindössze hétpontos az avellanedai derbit elveszítő Independiente, az első győzelmét a múlt fordulóban ünneplő Defensa y Justicia és a frissen edzőnek álló Carlos Tévez irányításával először diadalmaskodó Rosário Central együttese.

Még náluk is rosszabbul áll az idei első kiírásban még döntőt játszott Tigre a hat, vagy éppen a jelentős erősítéseket áteső és a nemzetközi porondon még ugyancsak állva maradó Vélez Sarsfield az öt egységével. A tavalyi bronzérmes Talleres Cordóba és a szebb napokat is látott Lanús szintén ötpontos, míg a tabellát jelenleg a Martín Palermo által az idény előtt hátrahagyott Aldosivi zárja négy pontjával.

A Liga Profesional góllövőlistájának élén öt-öt góllal az elmúlt két meccsén duplázó Ramiro Enrique (Banfield) és az utolsó négy fellépése mindegyikén eredményes Adam Bareiro (San Lorenzo) található.

A bajnokság aktuális kiírásából még 20 forduló van hátra, és a nyár folyamán több hétközi fordulót is rendeznek, mivel a novemberi világbajnokságig be fogják fejezni a küzdelmeket.

A Liga Profesional állása a 7. forduló után:


arg7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8217880895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása