Futballtangó

Vb 2022: hat válogatott helye már biztos Katarban

2021. november 14. - _Adamo_

qatar2022.JPG

Világszerte javában zajlanak a 2022-es katari világbajnokságra a selejtezők, és bár blogunkon első sorban a dél-amerikai labdarúgással foglalkozunk, figyelő szemeinket most a már kvalifikált csapatokra és a többi földrész felé is vetjük.

Többé-kevésbé minden földrészen lassan a célegyenesébe fordul a 2022-es labdarúgó-világbajnokság kvalifikációja, és itt-ott egyre több nemzet biztosítja szereplését a jövőre november 21. és december 18. között megrendezésre kerülő tornán.

A házigazdának választott Katar története során először vehet részt világbajnokságon, rendezőként értelemszerűen nem kellett selejtezőket játszania. Az elmúlt időszakban kizárólag felkészülési mérkőzéseken szerepelnek, több ízben Debrecenben is pályára léptek.

Az európai kvalifikáció során Dánia és Németország már az októberi selejtezőkörök alkalmával biztosította csoportja megnyerését, ezáltal az automatikus kvalifikációt. A világbajnoki címvédő Franciaország és a legutóbbi vb-n bronzérmes, egyúttal világranglista vezető Belgium egyaránt szombat este aratott győzelmével váltotta meg a katari repülőjegyet. Európából 13 csapat juthat ki a világbajnokságra: a tíz selejtezőcsoport győztese mellett a playoff-torna (korábban pótselejtező) három győztese nyert jogot az indulásra. A rájátszásban 12 csapat vesz részt, és két kört kell sikerrel megvívni a kvalifikációért.

A dél-amerikai selejtezőzónában a tíz válogatott szokás szerint egy csoportban oda-visszavágós körmérkőzéseket vív egymással. A 18 forduló végén az első négy helyezett kijut a vb-re, az ötödik interkonföderációs pótselejtezőt játszik. Legutóbbi győzelmével matematikailag is eldőlt, hogy az ötszörös világbajnok Brazília kijutott a vb-re, és reményeink szerint néhány napon belül akár a Copa América-győztes argentin válogatott is biztosíthatja helyét.

Afrikában három lépcsőben bonyolítják le a kvalifikációt: a jelenleg a finisében lévő második körben felállított tíz csoport első helyezettje sorsolás után oda-visszavágós párharcot vív egymással a kiadó öt helyért.

Az ázsiai zónában 12 csapat részvételével két hatos csoportban zajlanak a harmadik selejtezőkör küzdelmei. A sorozat végeztével a csoportok első két-két helyezettjei kijutnak a vb-re, a két harmadik pedig egymással küzd meg, melynek győztes interkonföderációs pótselejtezőt játszhat a kijutásért.

Észak-Amerikában még az utolsó körben nyolc csapat küzd egymással a vb-helyekért: az első három helyezett kijut, a negyedik megy a pótselejtezőre. Az óceániai selejtezősorozat végső győztese ugyancsak a négycsapatos interkonföderációs pótselejtezőn vehet részt, melynek két nyertese csatlakozhat utolsóként a vb-mezőnyhöz.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8416755082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása