Futballtangó

Idejekorán fontos meccs lehet a brazil-argentin vb-selejtező

2023. november 20. - _Adamo_

argbra1.jpg

A dél-amerikai vb-selejtezők következő, 6. fordulójában a kontinens két nagyágyúja, Brazília és Argentína méri össze tudását egymással a Maracanában.

Az argentin válogatott az első négy mérkőzését megnyerte a vb-selejtezősorozatban, azonban múlt csütörtökről péntekre virradóra hazai környezetben kapott ki Uruguay ellen a világ egyik legrégebbi, klasszikus vetélkedésében. A parázs ütközet elvesztése után újabb kőkemény meccs vár Lionel Scaloni tanítványaira, ugyanis a brazil válogatott személyében egy másik sebzett gigásszal mérkőzhetnek meg.

A Selecao két győzelem után októberben váratlanul csak ikszelt Venezuela ellen, majd kikapott Uruguay-tól, néhány nappal ezelőtt pedig Kolumbiában szenvedett 2-1-es vereséget. Brazília története során először veszített el egymást követő két vb-selejtezőt és egy 2003-2004-es sorozat óta másodszor játszott egymás után három nyeretlen mérkőzést (akkor három döntetlen). Óhatatlanul hullámvölgybe került Fernando Diniz átalakulóban lévő együttese, de a Fluminensét is irányító szakember átmeneti megbízatása alatt töretlen a bizalom az irányába.

Az argentinoknál sem nézne ki jól, ha négy győzelem után mindkét novemberi meccsüket elveszítenék és a braziloknak is kellemetlen lenne egy újabb vereség. Ahhoz képest, hogy az előző selejtezősorozatot mindketten veretlenül zárták, korán kiderült, hogy a 2026-os vb-kvalifikációban erre egyikük sem lesz képes. Ugyan várhatóan egyik csapatnak sem lehet gondja a vb-kijutással, a mérkőzésnek a megszokott presztízsen túl fontos jelentősége lesz, hiszen mindkét fél komoly hullámvölgybe kerülhetne egy újabb vereséggel, de egy döntetlen sem biztos, hogy túl sokat javítana a hazai megítélésen. Mindkét csapatnak győzelemre lenne szüksége az üdvösséghez.

A két csapat 1914 óta már 109 mérkőzést játszott egymás ellen, melyből 43-at a brazilok, 40-et az argentinok nyertek meg 26 döntetlen mellett. A vb-selejtezőket tekintve eddig 4-3-2 a mérleg a brazilok javára.

A két csapat a világbajnokságokon eddig négyszer találkozott egymással, ezalatt a brazilok két, az argentinok egy győzelmet értek el egy döntetlen mellett. A Copa Américán 16 argentin és 10 brazil sikerk mellett nyolc döntetlen született. 

Brazília ötször, Argentína háromszor nyerte meg a világbajnokságot. A kontinensbajnoki címek tekintetében 15-9 az állás az argentinok javára, míg Konföderációs Kupát a Selecao négy, az Albiceleste egy alkalommal nyert. A felnőtt tornákat tekintve Argentína 22, Brazília 20 címmel rendelkezik. A két-két olimpiai bajnoki cím mellett a különböző korosztályos tornákat is beleszámítva eddig összesen 73 brazil és 54 argentin tornagyőzelmet jegyezhetünk fel.

A várható kezdőcsapatok:

 

Brazília: Alisson Becker; Emerson Royal, Marquinhos, Gabriel Magalhaes, Carlos Augusto; Bruno Guimaraes, André; Rapinha, Rodrygo Goes Gabriel Martinelli; Gabriel Jesús.

Argentína: E. Martínez; Molina, C. Romero, Otamendi, Tagliafico; De Paul, E. Fernández, A. Mac Allister; Di María vagy N. González vagy Paredes, Messi, La. Martínez vagy J. Álvarez.

A következő forduló programja:


Szerda, 00:00 Paraguay-Kolumbia
Szerda, 00:30 Ecuador-Chile
Szerda, 00:30 Uruguay-Bolívia
Szerda, 01:30 Brazília-Argentína
Szerda, 03:00 Peru-Venezuela

A dél-amerikai vb-kvalifikáció állása:


1. Argentína 12 pont (5 meccs)
2. Uruguay 10 pont (5 meccs)
3. Kolumbia 9 pont (5 meccs)
4. Venezuela 8 pont (5 meccs)
5. Brazília 7 pont (5 meccs)
6. Ecuador 5 pont (5 meccs)*
7. Paraguay 5 pont (5 meccs)
8. Chile 5 pont (5 meccs)
9. Bolívia 3 pont (5 meccs)
10. Peru 1 pont (5 meccs)

(*=3 pont levonás)

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr5318262611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása