Futballtangó

Újra nézők előtt a Superclásico

2021. október 02. - _Adamo_

monumental.JPG

Vasárnap este újra megmérkőzik egymással Argentína két legnépszerűbb csapata, a River Plate és a Boca Juniors, melyek már több mint egy évszázada egymás ősi riválisai.

A világ egyik legismertebb két csapat közti versengése egészen 1905 óta tart, amikor kettejük közül másodikként megalapították a Boca Juniors csapatát. A két egyesület eleinte egymás szomszédságában Buenos Aires városának La Boca nevű negyedben székelt, de két évtized után a River Plate elköltözött a gazdagok által lakott Núñezbe – részben innen ered a szegénynegyedben maradó Boca által később rájuk ragasztott és elhíresült „milliomosok” becenév.

A párharcot a szurkolók közti örök ellentét emelte túlzás nélkül a világ legnagyobb rangadói közé. Az argentin fővárosban több mint 30 profi klubot különböztetnek meg, ám a legtöbb fanatikussal a Boca és a River rendelkezik. Arról is bizonyosságot nyerhettünk, hogy a másik iránti gyűlölet legalább annyira mély és szenvedélyes, mint a saját csapat iránti szeretet. Az évek során - sajnos - számtalan nézőtéri, utcai vagy akár pályán történő rendbontás kísérte a túlfűtött hangulatú derbiket.

Argentínában a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag másfél éve egyáltalán nem voltak nézők a mérkőzéseken, azonban tavaly március óta ezen a hétvégén először ismét jelen lehetnek a szurkolók a lelátókon. Természetesen egyelőre csak szigorú szabályok betartása mellett lehet bejutni a létesítményekbe, és csak az egyes stadionok maximális kapacitásának felét tölthetik meg a szurkolók.

A 2021-es naptári esztendőben a két óriás már négyszer (!) találkozott egymássalMind a négy eddigi idei meccs döntetlenre végződött: januárban 2-2, márciusban 1-1 lett a végeredmény a La Bombonerában, májusban az 1-1-es döntetlen után a Boca tizenegyesekkel nyert a Copa de la Liga Profesional negyeddöntőjében ugyancsak hazai környezetben, míg nem is olyan rég augusztus 5-én gól nélküli döntetlen után a la platai Copa Argentina-nyolcaddöntőben ismét az "arany-kékek" örülhettek a szétlövés végén.

Mindkét klubot egy-egy olyan vezetőedző irányít, akik egykoron játékosként is mostani kenyéradójukat erősítették. A Boca élére átmenetileg kinevezett Sebastián Battaglia edzőként konkrétan az első Superclásicójára készül, míg Marcelo Gallardo a 2014 óta tartó regnálása alatt már rutinos derbiszereplőnek számít a kispadról is.

 

A két csapat egymás elleni mérkőzését nemes egyszerűséggel „Superclásicónak” nevezik, utalva arra, hogy Argentína két legnépszerűbb klubjáról van szó. A százéves történelmük során a Boca és a River útja számtalanszor keresztezte egymásét: megannyi izgalmas párharcot, bajnoki címekért folyó csatározást vívtak egymás ellen. A Boca szurkolói „csirkéknek”, a Riveresek pedig „disznóknak” nevezik legnagyobb vetélytársukat.

2004-ben a The Observer az „50 sportesemény, amit látnod kell, mielőtt meghalsz” listáján az első helyre tette ezt a klasszikust, míg a Daily Mirror 2017-es rangsorában a labdarúgás legnagyobb rangadóit tömörítő listájának tetejére rangsorolta a Boca-Rivert. Bizonyára világ szerte a legtöbb futballrajongó bakancslistáján ott szerepel, hogy egyszer meglátogasson egy ilyen rangadót.

A vetélytársak eddig minden sorozatot figyelembe véve 255 alkalommal találkoztak egymással, melyből 89-et a Boca, 81-et a River nyert 83 döntetlen mellett. Az argentin bajnokságban 77 sikerrel ugyancsak a Boca áll jobban a 69-szer nyerő River előtt (65 pontosztozkodás). 36 bajnoki címével annak ellenére a „milliomosok” számítanak országos rekordernek, hogy 2014 óta egyetlen alkalommal sem diadalmaskodtak, és Gallardóval sincs még argentin bajnoki elsőségük. A Boca 34 elsőségével rohamosan közelít hozzájuk, legutóbb a 2019-2020-as idényben az utolsó fordulóban előzték meg az élen az ősi ellenfelet. A nemzetközi sikerekben a Boca áll jobban hat Libertadores-elsőséggel, ám amíg ők 2007 óta egyet sem nyertek, addig a négyszeres győztes River már a Gallardo-érában is kettőt nyert. Ráadásul utoljára 2018-ban éppen ellenük, amely talán minden idők legfontosabb Superclásicója volt.

bocariver.jpeg

A szurkolói fanatizmust tekintve nem kérdés, hogy ez az összecsapás a világ egyik legnagyobb rangadója. Nyilván vannak Európában is mély gyökerekkel rendelkező csatározások, de a latin szurkolók szó szerint élet-halál kérdésnek veszik a rivális elleni rangadót, saját testi épségük árán, életüket kockáztatva is hajlandóak tűzbe menni csapatukért. Legfeljebb néhány más argentin, brazil vagy uruguayi derbi mérhető ezzel a mércével.

A két rivális az évek során számtalan kiváló klasszist adott az argentin válogatottnak, európai csapatoknak, és máig fontos értékmérője minden egyes argentin labdarúgónak, hogy vajon bocás vagy riveres (esetleg másik csapatban nevelkedett). A helyieknek rendszerint már kisgyermekkorban színt kell vallaniuk, hogy melyik oldalon állnak, amely aztán egész életük során végig kíséri őket.

A Superclásico legújabb felvonását magyar idő szerint vasárnap este 22 órától rendezik az El Monumentalban.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr5316706436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása