Futballtangó

Rangadók hétvégéje az argentin bajnokságban

2024. február 22. - _Adamo_

riverbocaclasico.JPG

Az előttünk álló hétvégén rendezik meg az idei első argentin bajnoki kiírás, a Copa de la Liga Profesional alapszakaszának legjobban várt fordulóját, a 7. forduló mérkőzéseit, az úgy nevezett "rangadók hetét", amikor minden csapat - lehetőség szerint - a legnagyobb riválisával találkozik, így számtalan klasszikus párharcot vívnak.

Az argentin bajnokság 28 csapatos mezőnyének tagjait szokás szerint két 14-14 csapatos csoportba sorolják a Copa de la Liga Profesional során, amelyben minden csoport ellenfél egy mérkőzést  játszik valamennyi ellenfelével, valamint az ellentétes csoportból egy csapattal találkoznak - a legnagyobb riválissal.

A 14 fordulós alapszakasz végeztével csoportonként az első négy-négy helyezett jut be a rájátszásba, ahol egyenes kieséses szakaszban döntenek a bajnoki cím sorsáról.

Az argentin bajnokság legnagyobb párharcai között számtalan, több mint százéves múltra visszatekintő (városi) rivalizálást különböztethetünk meg. Argentínában a labdarúgás mindig is központi téma volt, így a gyerekeknek már fiatalkorukban színt kell vallaniuk kedvenc csapatukról, amely aztán később meghatározza, s végig is kíséri életüket. A klubszínek képviselete a legkevésbé sem csak a bajnoki mérkőzés 90 perce alatti szurkolásról szól, hanem az élet minden területén képviselniük kell kedvenc klubjukat, amely egyfajta vallási köteléket jelent az egyes családokon belül generációról generációra.

A legjobban várt rangadót, a Superclásicót a River Plate és a Boca Juniors magyar idő szerint vasárnap este 21 órától vívja egymással a Monumentalban.

A két egyesület eleinte egymás szomszédságában, Buenos Aires városának La Boca nevű negyedében székelt, de két évtized után a River elköltözött a gazdagok által lakott Núnezbe – részben innen ered a szegénynegyedben maradó Boca által később rájuk ragasztott „milliomosok” becenév. A Superclásico a tabellán elfoglalt helyezéstől függetlenül mindig ádáz csatát hordoz magában, és aligha számít bármit, hogy egyik csapat sem volt kirobbanó formában az elmúlt hetekben. A százéves történelmük során a Boca és a River útja számtalanszor keresztezte egymásét: megannyi izgalmas párharcot, bajnoki címekért folyó csatározást vívtak egymás ellen. A két csapat versengése a világ legnagyobb rangadói közé tartozik.

Emellett szombaton az avellanedai derbi keretein belül az Independiente és a Racing Club néz egymással farkasszemet, míg egy másik fővárosi rangadón az Huracán és a San Lorenzo csatázik egymással, a három córdobai csapat közül pedig a Belgrano és a Talleres Córdoba vív egymás ellen eben a fordulóban. A River-Boca mellett vasárnap kerül sor a La Plata-i rangadóra a Gimnasia és az Estudiantes közt, valamint a rosáriói klasszikusra a Newell's Old Boys és a Rosário Central között, valamint a Lanús és a Banfield szereplésével a Clásico del Surt tartják meg.

A Copa de la Liga Profesional 7. fordulójának menetrendje

 

Szombat, 21:00 Independiente - Racing Club
Szombat, 23:30 Huracán - San Lorenzo
Szombat, 23:30 Sarmiento Junin - Barracas Central
Vasárnap, 02:00 Belgrano - Talleres Córdoba
Vasárnap, 02:00 Unión Santa Fé - Independiente Rivadavia
Vasárnap, 21:00 River Plate - Boca Juniors
Vasárnap, 23:30 Gimnasia La Plata - Estudiantes La Plata
Vasárnap, 23:45 Newell's Old Boys - Rosário Central
Hétfő, 02:00 Instituto - Godoy Cruz
Hétfő, 02:00 Lanús - Banfield
Hétfő, 23:00 Defensa y Justicia - Deportivo Riestra
Hétfő, 23:30 Argentinos Juniors - Platense
Kedd, 01:30 Vélez Sarsfield - Tigre
Kedd, 01:45 Central Córdoba - Atlético Tucumán

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8218336155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása