Futballtangó

Az argentin válogatott a tokiói olimpián - előzetes

2021. július 20. - _Adamo_

Az egy évvel elhalasztott tokiói nyári olimpiai játékokra július 23-tól, péntektől kerül sor a Japán fővárosban és vonzáskörzetében. Ahogy megszokhattuk az elmúlt időszakban, az ötkarikás játékok hivatalos megnyitója előtt egy nappal, a férfi labdarúgó-torna már csütörtökön kezdetét veszi. Ezen természetesen az argentin korosztályos válogatott is képviseli magát.

Mivel a nyár első felében Copa Américát és Európa-bajnokságot is rendeztek, óhatatlanul a legnagyobb sztárok rendszerint még túlkorosként sem csatlakoztak ezúttal az olimpiai csapatokhoz (persze, vannak kivételek). Fernando Batista szövetségi edző végleges keretében is hiába keressük a regnáló sztárok, vagy akár csak bármelyik Copa-győztes argentin játékos nevét. A lista egyetlen túlkoros játékost tartalmaz, noha a szabályok szerint csapatonként hármat lehet nevezni, a spanyol Cádiz 28 esztendős kapusa, Jeremías Ledesma utazhat Tokióba.

Nyilvánvalóan azért nem áll kutyaütőkből az argentin U23-as válogatott, de kétségtelen, hogy a Copa América fontosabb volt, és a felnőtt kontinenstornán résztvevők az olimpia hetei alatt inkább regenerálódni fognak az augusztusban induló klubszezonra - Argentínában pedig múlt hétvégén elkezdődött az idény. A válogatott csapatkapitánya az Atlético Madrid tulajdonában lévő 21 éves hátvéd Nehuén Pérez lesz, aki az elmúlt szezont a Granadában töltötte kölcsönben. A hátsó alakzat tagjai közül még az RC Lensban nagyszerű évet futó Facundo Medina és a Vélez Sarsfield egyik nagy ígérete, Hernán De La Fuente érdemel leginkább külön kiemelést. Joggal lehetünk kíváncsiak a sokak által már Messihez hasonlított, még mindig csak 20 esztendős Thiago Almada első igazi nagy tornájára, mint ahogyan a középpályán Alexis Mac Allister a Brightontból, Agustín Urzi a Banfieldből vagy Ezequiel Barco az Atlanta Unitedből lehet húzóember. A góllövés felelősségének terhe az elmúlt tavaszt a Serie A-ban töltő egykori San Lorenzo-csatár Adolfo Gaich vállát nyomhatja, de a Szpartak Moszkvában szereplő Ezequiel Ponce és a Lanús-tehetség Pedro de La Vega mentesítheti őt.

Az argentin korosztályos válogatott kerete az olimpiára

Ami a csoportbeosztást illeti, a torna egyik legnagyobb favoritjának számító bombaerős spanyolok az Albiceleste négyesébe kerültek. A túlkorosok közt Asensio és Ceballos is helyet kapott, de az Eb-n is látott Simon, Pedri, Olmo, Oyarzabal vagy Pau Torres személyében topligában is meghatározó játékosok alkotják a csapatukat. A másik két ellenfél igazi sötét lónak számít, Egyiptom kerete a friss afrikai BL-győztes Al Ahly csapatára épül (Salah-t nem engedte el a Liverpool), míg Ausztrália féltucat angliai légióst vonultat fel a névsorában. Utóbbi kettőt hiba lenne lebecsülni, de azért a spanyolok mellett az első két továbbjutó helyezés egyikét igencsak illő lenne megcsípni.

Továbbjutás esetén a brazilok és németek által fémjelzett D csoportból érkezhetne a negyeddöntőbeli ellenfél, adott esetben tehát akár három héttel az előző randevú után létrejöhet a Copa-döntő "visszavágója". Ha a többi csoport elemzésére annyira nem is vetemednék, azért azt mindenképpen kiemelném, hogy az ősi riválisnál a 38 éves Dani Alves lesz túlkorosként a kapitány. Továbbá Richarlison és Douglas Luiz személyében a kontinenstornát is megjárt potenciális húzóember van a keretben, illetve még az arsenalos Martinelli, a herthás Matheus Cunha, vagy a BVB-s Reinier neve csenghet ismerősen a többség számára. A Nationalelf korosztályos keretében a túlkoros Arnold és Kruse mellett számtalan tehetséges fiatal kapott helyet, akik már a Bundesligában is bizonyítottak.

Az olimpia csoportbeosztása

A csoport: Japán, Dél-Afrika, Mexikó, Franciaország
B csoport: Új-Zéland, Dél-Korea, Honduras, Románia
C csoport: Egyiptom, Spanyolország, Argentína, Ausztrália
D csoport: Brazília, Németország, Elefántcsontpart, Szaúd-Arábia

A csütörtöki bemutatkozó mérkőzésre Ausztrália ellen kerülhet sor, vasárnap pedig Egyiptom ellen lép pályára a korosztályos argentin nemzeti csapat. A program ideálisnak mondható, hiszen a Batista-legénység a két papíron gyengébb csapat ellen kezd, és optimális esetben a spanyolok elleni rangadón már mindkét csapat továbbjutóként léphet pályára jövő szerdán, és csak az első-második hely lesz a kérdés - de hangsúlyozom, nem írnám le a két ismeretlen ellenfelet sem, és azért nem világverő az argentin csapat sem. Az első két meccs helyszíne a Sapporo Dome lesz, a hispánok elleni rangadót Saitamában rendezik. Mindkét stadiont még a 2002-es vb-re építették.

Az argentinok csoportmérkőzéseinek programja

Július 22., csütörtök, 12:30 Argentína - Ausztrália
Július 25., vasárnap, 09:30 Egyiptom - Argentína
Július 28., szerda, 13:00 Spanyolország - Argentína

Thiago Almada számít az argentin olimpiai keret legnagyobb tehetségének.

Argentína négy érmet nyert eddig az olimpiai játékok történetében labdarúgásban. Az elsőt még a 1928-as amszterdami játékokon, amely az Uruguay elleni vesztes döntő után egy ezüstérem volt. A másik hármat az utolsó hat tornán sikerült abszolválni: az 1996-os újabb második hely után a "gauchók" ugyanis 2004-ben és 2008-ban is felértek a csúcsra. Mindkét esetben szervezett, túlkorosokkal megerősített válogatott volt egy-egy olyan évben, amikor nem rendeztek előtte Copa Américát, és az olimpiai arany volt a cél. Ellentétben a mostani helyzettel, amikor eleve nem annyira veretes a névsor, így kimondottan (v)érmes reményeink aligha lehetnek, de azért a csapatban akár a meglepetés is benne lehet. Az argentinok az összesített olimpiai labdarúgó-éremtáblázat harmadik helyét foglalják el Magyarország és Nagy-Britannia mögött, így - legalább - a múlt mellettük (is) szólhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2816632924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása