Futballtangó

Rendhagyó mérkőzéssel indult az olimpiai labdarúgó-torna

2024. július 25. - _Adamo_

argmar1.jpg

Az ünnepélyes megnyitóra ugyan csak pénteken kerül sor a párizsi olimpián, labdarúgásban (és rögbiben) már szerdán megkezdődtek a küzdelmek, és az első botrányra sem kellett sokat várni.

Az olimpiai játékok férfi labdarúgó-tornájának első fordulójában Marokkó példátlan körülmények közt aratott 2-1-es győzelmet Argentína felett, miután az argentinok egyenlítő gólját másfél órával a lefújás(nak hitt sípszó) után érvénytelenítették.

Az argentin válogatott álmosan kezdte a mérkőzést, az első félidőben akadozott a csapat játéka és hátrányba is kerültek, majd a második félidő elején egy tizenegyesből Marokkó kétgólosra növelte előnyét. 0-2 után az argentinok mindent megtettek a felzárkózás érdekében, a csereként beálló Giuliano Simeone eredményes is tudott lenni, majd a 15 perces hosszabbítás legvégén Cristian Medina kiegyenlített. Ezt követően - úgy tűnt, hogy - a játékvezető lefújta a mérkőzést, azonban másfél órás tanácskozás után azonban kiderült, hogy a bíró csak beszüntette a játékot, mivel az argentinok egyenlítő gólja után több marokkói drukker is berontott a pályára, mások pedig petárdákat dobáltak az ünneplő játékosok irányába.

A FIFA, a francia szövetség (FFF) és a NOB – miközben a mérkőzésnek otthont adó Geoffroy Guichard Stadiont kiürítették a rendezők – hosszú tanácskozás után végül úgy döntött, hogy VAR-vizsgálattal folytatódik a találkozó. Glenn Nyberg játékvezető végül les miatt visszavonta a gólt, így – immár nézők nélkül – lejátszották a maradék három percet, ezalatt pedig nem változott az eredmény. Ezzel Marokkó 2-1-re győzött.

Az argentin válogatott tagjai természetesen értetlenül álltak a történtek előtt, hiszen bár a videobíró bevezetése óta már számtalan furcsaságot láthattunk, olyanra korábban még nem volt példa, hogy másfél órás várakoztatás után videózni kezdenek, miközben az egész világ azt hitte, hogy már lefújták a mérkőzést.

Ráadásul kisebb nagyobb VAR-hibák gyakran történtek az elmúlt években, amelyek miatt nem folytattak vagy kezdtek újra mérkőzést, hanem elnézést kértek a hiba miatt, hogy ez benne van a pakliban. Maradva egy argentin példánál: a 2022-es világbajnokság első fordulójában tévesen érvénytelenítették Lautaro Martínez gólját Szaúd Arábia ellen még 1-0-s argentin vezetésnél, majd végül a szaúdiak fordítottak és győztek. A találkozó után mindenki láthatta, hogy a meccs közben nem az utolsó védőhöz mérték a les vonalát, így a gól valójában érvényes volt, mégsem folytatták utólag onnan a találkozót.

"Történelmi szégyen. Ilyen még soha nem láttam futball-meccsen. Marokkó nem akart játszani, és mi sem. Vártunk 1 óra 40 percet az öltözőben, senki nem mondott semmit. Elkeserítő, hogy ilyen előfordulhat egy olimpián, aminek egy jól szervezett eseménynek kéne lennie" - fogalmazott az argentin olimpiai válogatott csapatkapitánya, Nicolás Otamendi.

"Nem tudom, mi történt. Másfél órát várattak bennünket, egyetlen egyszer sem tájékoztattak bennünket, hogy mi történt. Borzalmas volt a szervezés. Hétszer rohantak be a pályára, majd tűzijátékot dobáltak ránk. Azt mondták, hogy 2-2-vel véget ért a mérkőzés, sem mi, sem Marokkó nem szerette volna folytatni. Érthetetlen, ami történt" - tette hozzá Javier Mascherano szövetségi edző.

A tréner azt is elárulta, hogy előző nap az argentinok edzőpályájára betörtek, és kirabolták a játékosokat, többek közt Thiago Almada értékeit is elvitték.

Az argentin szurkolók többsége biztos benne, hogy a franciák ezzel az incidensel szerettek volna revansot venni az argentinokon az elvesztett vb-döntő, és a felek közt azóta fennálló üzengetés miatt.

Az argentin labdarúgó-szövetség hivatalos felületein adott tájékoztatást róla, hogy panaszt nyújtott be a FIFA Fegyelmi Bizottságához a mérkőzésen történtek miatt.

"Sajnálatos volt, amit ma átéltünk argentinként Saint-Étienne-ben. Majdnem két órát vártunk az öltözőben, a játékosainknak vissza kellett menniük bemelegíteni, és folytatniuk kell egy olyan mérkőzést, aminek nem kellett volna folytatódnia. A játékvezető a marokkói nézők pályatámadása és az argentin delegáció által elszenvedett erőszak után függesztette fel a játékot, teljességében érthetetlen és a versenyszabályzattal ellentétes a találkozó folytatása. Továbbá nem hallgatták meg a két csapatkapitány véleményét sem, akik úgy vélték, nem kellett volna folytatni a játékot. Az Argentin Labdarúgó Szövetség részéről már benyújtottuk a panaszt a FIFA Fegyelmi Bizottságához, hogy meghozhassák a megfelelő szabályozási intézkedéseket és a felelősökre kiszabott szankciót" - írta Claudio Tapia, az argentin szövetség elnöke.

A példátlan események ellenére nem várható, hogy további változás szülessen, így minden bizonnyal a végeredmény már biztosra vehető. A vereséggel kezdő "gauchók" a második fordulóban szombaton Irak ellen lépnek pályára, amely az első meccsét megnyerte Ukrajna ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3718453899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása