Futballtangó

Bolívia leghíresebb stadionjai - Estadio Olímpico Patria

2023. augusztus 07. - _Adamo_

estadio_olimpico_patria.jpg

A legnagyobb bolíviai stadionok közé soroljuk az ország középső részében, a La Paztól és Cochabambától egyaránt délre fekvő Sucré városát, ahol az Estadio Olímpico Patria található.

A 2800 méteres tengerszint feletti magasságban található Estadio Olímpico Patria 1992-ben nyitotta meg kapuit, és az 1997-es Copa Américán is rendeztek benne mérkőzéseket. A 32 700 néző befogadására alkalmas létesítmény az egyik legújabb nagystadion, egyúttal állagát és felszereltségét tekintve is a legmodernebbek közé sorolható.

A stadion átadásakor három lelátó volt készen, az egyik rövid oldali nézőteret néhány évvel később kivitelezték. A két hosszanti oldallelátó felső részei fedettek, a labdarúgóá-játékteret futópálya veszi körbe, melyet a 2009-es Bolívar játékokra készítettek el.

2011 októberében modern elektronikus eredményjelzőt telepítettek, a 17 méter hosszú és 6,5 méter magas kijelző az Estadio Víctor Agustín Ugarte után a második legnagyobb az országban.

Ebben a stadionban játssza a hazai mérkőzéseit a város két legnagyobb csapata, az Universitario de Sucre és az Independiente Petrolero. Az 1962-ben Medicina néven alapított együttes kétszer nyerte meg az országos bajnokságot és ádáz riválisa a potosi csapatoknak, piros-kék színekben játszanak. A régebb óta létező Independiente ideje nagy részében alacsonyabb osztályokban versenyzett, de hatalmas meglepetésre 2021-ben országos bajnok lett.

Utóbbi klubot fiatal ferencesek alapították, akik a La Recoleta intézményből való kiválás jegyében választották az Independiente (független) nevet. A csapat első mezét a spanyol zászló piros és sárga színei ihlették, ezzel tisztelegve az országban a labdarúgást népszerűsítő hispán papok előtt. 1953-ban változtatták meg a csapat nevét a jelenleg használatos formára, miután a Chuquisaca régiói olajvállalat vette át a klubot (Petrolero). A mezeken a sárgát előbb az ólom, majd a függetlenség színe, a fehér váltotta, és máig a piros-fehér színösszeállítást használják.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Hernando Siles - Bolívar, The Strongest, Bolívia
Estadio Jesús Bermúdez - San Jose
Estadio Ramón Aguilera Costas - Oriente Petrolero, Blooming
Estadio Víctor Agustín Ugarte - Nacional Potosi, Real Potosi
Estadio Félix Capriles - Jorge Wilstermann

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr418187253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása