Futballtangó

Bolívia leghíresebb stadionjai - Estadio Ramón Aguilera Costas

2023. július 29. - _Adamo_

ramon.jpg

A bolíviai stadionbemutatót ezúttal nem a magaslaton folytatjuk, hanem az Andok lábánál található Santa Cruz de la Sierra stadionját, az Estadio Ramón Aguilera Costast tekintjük át.

A nagyjából 400 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Estadio Ramón Aguilera Costas 1940-ben nyitotta meg a kapuit, azóta több névváltáson és átalakításon ment keresztül.

A létesítmény eredetileg az Estadio Departamental de Santa Cruz nevet kapta, majd 1972-ben a helyi származású autóversenyző, Willy Bendeck halálát követően róla nevezték el a stadiont. 1979-ben a helyi Tahuichi Aguilera labdarúgó-akadémia U15-ös csapata megnyert Argentínában egy jelentős nemzetközi tornát, melyet követően felvette az akadémia és alapítója nevét (Estadio Ramón "Tahuichi" Aguilera Costas).

Az 1997-es Copa América előtt esett át egy jelentős felújításon, mely során a férőhelyeinek számát 25 ezerről a mostani 38 500-ra bővítették. 

2014 óta további korszerűsítések zajlanak, többek közt parkolót, kiszolgáló egységet, VIP-páholyt, sajtószektort hoztak létre, a stadion új világítást és eredményjelzőt kapott. A munkálatok utolsó ütemében a tervek szerint el fogják távolítani a labdarúgó játékteret körülvevő futópályát, így a stadion kapacitása 40 ezer fölé emelkedhet.

A stadionban több alacsonyabb osztályú csapat mellett az Oriente Petrolero és a Blooming vívja a hazai mérkőzéseit. Mindkét csapat öt-öt alkalommal nyerte meg a bolíviai bajnokság küzdelmeit, ezzel az ország negyedik-ötödik legsikeresebb csapatai - előbbi 2010-ben, utóbbi 2009-ben diadalmaskodott utoljára. A Libertadores-kupában a Blooming 1985-ben elődöntős, az Oriente 1988-ban negyeddöntős volt legjobb szereplése alkalmával.

A focimeccsek és az egyéb különböző sportesemények mellett gyakran rendeznek koncerteket a stadionban. Többek közt Shakira, Ricky Martín, Enrique Iglesias, Romeo Santos, a Scorpions és David Guetta is fellépett a létesítményben.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Hernando Siles - Bolívar, The Strongest, Bolívia
Estadio Jesús Bermúdez - San Jose

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr318181111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása