Futballtangó

Bolívia leghíresebb stadionjai - Estadio Jesús Bermúdez

2023. július 25. - _Adamo_

bermudez.jpg

A bolíviai stadionokat bemutató sorozatunkban ismét egy kimondott magaslati létesítményhez látogatunk, az Oruróban található Estadio Jesús Bermúdez ugyanis 3700 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik.

A világon az egyik legmagasabban fekvő nagy stadion, az Estadio Jesús Bermúdez a helyi San José csapatának otthona.

A létesítményt 1955-ben adták át egy négycsapatos nemzetközi tornával, melyen a San José és az Oruro Royal mellett a perui Alianza Lima és a brazil Bonsuceso vett részt. Az építkezéseket már 1949-ben elkezdték, a fejletlen technikai lehetőségek, valamint a munkaerőhiány miatt azonban a vártnál lassabban haladtak.

Az elkészült stadiont az első, 1930-as világbajnokságon résztvevő kapusról, Jesús Bermúdezről nevezték el, aki a város szülöttje volt.

A stadion az évek során számtalan felújításon ment keresztül, jelenlegi formájában 33 ezer néző befogadására alkalmas. Mindkét Bolíviában rendezett Copa Américán adott otthont mérkőzéseknek: az 1975-ös tornán a hazai csapat két meccsét rendezték meg benne, az 1997-es kontinensbajnokságon pedig a Mexikó-Peru bronzmérkőzés helyszíne volt.

A négyszeres országos bajnok San José utoljára a 2018-as Clausura alkalmával nyerte meg a bolíviai bajnokságot, majd a 2021-es kiesése után profi szinten feloszlott és azóta csak helyi alacsonyabb osztályban versenyez. 

A San José mellett az Estadio Hernando Siles felújítása idején a Bolívar is játszott itt nemzetközi mérkőzést, összesen 30 dél-amerikai kupameccsnek adott otthont. Egy 2013-as Libertadores-kupa-mérkőzésen életét vesztette egy 14 éves hazai szurkoló, miután a vendég Corinthians táborából arcon lőtték őt egy fáklyával. A tragikus eset után 60 napig csak zárt kapok mögött lehetett mérkőzést játszani a stadionban.

A  labdarúgáson kívül időről időre különböző atlétikai versenyeket, egyéb sporteseményeket, koncerteket is rendeznek a stadionban.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Hernando Siles - Bolívar, The Strongest, Bolívia

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7018177931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása