Futballtangó

Bolívia leghíresebb stadionjai - Estadio Félix Capriles

2023. augusztus 05. - _Adamo_

capriles.jpg

Bolívia egyik legrégebbi stadionja, az Estadio Félix Capriles ugyancsak a magaslati ország emblematikus sportlétesítményei közé tartozik.

A La Paztól délkeletre az Andok vonulataiban található Cochabamba városának stadionja, az Estadio Félix Capriles építéséről a helyi vezetők már 1922-ben döntést hoztak, ennek ellenére a létesítmény a végső formájában csak 1992-ben készült el.

A stadion az emblematikus bolíviai létesítményekhez hasonlóan ugyancsak magaslaton fekszik, a hivatalos adatok szerint 2582 méteres tengerszint feletti magasságban található.

A létesítmény első ízben 1938-ban nyitotta meg a kapuit, a munkálatokban tevékenyen részt vettek a paraguayiakkal vívott Chaco-háborúban foglyul ejtett katonák is. A stadion építési munkálatait szorgalmazó helyi elnöke, Félix Capriles Sainz lett később a névadó.

Az idő előrehaladtával a létesítmény munkálatai tovább folytatódtak, az egyes lelátórészek építése között akár évtizedek is elteltek. Az 1963-as és az 1997-es Copa América előtt egyaránt jelentősebb felújításon esett át, hogy megfeleljen az akkori előírásoknak. Mindkét Bolíviában rendezett kontinensbajnokságon otthont adott néhány mérkőzésnek. Például az 1963-as Dél-Amerika-bajnokság utolsó meccsét is ebben a stadionban tartották, melyen Bolívia Brazília 5-4-es legyőzésével megnyerte a viadalt.

A stadion jelenlegi formájában 35 ezer néző befogadására alkalmas, miután mind a négy oldalról egyszintes lelátó veszi körül. Igazi latinstílusú építmény, a labdarúgó-játékteret atlétikai pálya veszi körül, a lelátó emelkedése meglehetősen lankás.

Az elmúlt években több tervet is benyújtottak a stadion bővítésére, de mindezt a legtöbbször környezeti akadályok miatt elvetették, így egyhamar nem várható további bővítés, legfeljebb további kisebb-nagyobb ráncfelvarrások.

Cochabamba legnagyobb csapata, a Jorge Wilstermann együttese itt vívja mérkőzéseit több kisebb csapat mellett. Az 1949-ben alapított egyesületet a Lloyd Aereo Boliviano bolíviai légitársaság dolgozói hozták létre. A klub névadója az 1936-ban 25 esztendősen elhunyt repülőgép pilóta volt, aki az ország első kereskedelmi pilótája volt és egy repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét. A focicsapat mellett Wilstermannról nevezték el a város repterét is.

Az együttes a rekordbajnok Bolívar mögött a második legtöbb 15 országos bajnoki címet szerzett, miután a kezdeti sikerek mellett később is eredményesek voltak és tíz évnél nagyobb szünet nem telt el két bajnoki cím között, utoljára 2019-ben ünnepelhetett elsőséget. A Jorge Wilstermann 15-ször mérette meg magát a Libertadores-kupában, a legjobb teljesítménye alkalmával elődöntős volt 1981-ben. 

A sorozat korábbi részei:

Estadio Hernando Siles - Bolívar, The Strongest, Bolívia
Estadio Jesús Bermúdez - San Jose
Estadio Ramón Aguilera Costas - Oriente Petrolero, Blooming
Estadio Víctor Agustín Ugarte - Nacional Potosi, Real Potosi

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr5618186261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása