Futballtangó

Bolívia leghíresebb stadionjai - Estadio Víctor Agustín Ugarte

2023. augusztus 03. - _Adamo_

ugarte.JPG

A nevezetes dél-amerikai stadionokat bemutató sorozatunkban továbbra is Bolívia magaslatain kalandozunk, az Estadio Víctor Agustín Ugarte mind közül különlegesnek számít.

Potosi városa La Paztól délre az Andokban fekszik 4090 méteres tengerszint feletti magasságban, az itt található Estadio Víctor Agustín Ugarte a maga 3885 méteres magasságával a világ egyik legmagasabban fekvő stadionja.

A helyi stadion neve többször változott az 1992-es átadása óta. Kezdetben a környező városrész miatt az Estadio de San Clemente nevet viselte, 2000-ben az elhunyt bolíviai vezető, Mario Mercado Vaca Guzmán tiszteletére nevezték át, 2008 óta viszont a valaha volt egyik legjobb bolíviai játékos, Víctor Agustín Ugarte a névadója.

Az 1995-ben 68 éves korában elhunyt egykori labdarúgó pályafutása nagy részében a Bolívart erősítette, hazája válogatottjában 45 mérkőzésen 16 gólt szerzett, és tagja volt az 1963-as Dél-Amerika-bajnokságot megnyerő La Verdének.

A létesítmény a három évtizedes története alatt több felújításon esett át, mostani formáját 2008-ban nyerte el, azóta 32 ezer néző befogadására alkalmas. A környék stadionjaihoz hasonlóan a labdarúgó-játékteret futópálya veszi körül, így atlétikai versenyek is szoktak rendezni benne, valamint számos kisebb tornának és alacsonyabb osztályú meccseknek is otthont ad.

A stadionban két helyi ellenlábas, az 1942 óta működő Nacional Potosi és az 1988-ban alapított Real Potosi vívja a hazai meccset és az egymás elleni rangadókat. A Real címere a Real Madridéra hazaja, míg a Nacional logója a River Plate emblémájából merített ihletet.

A két csapat közül ugyan a Real a sikeresebb, jelenleg csak alacsonyabb osztályban versenyez. A 2021-es kiesést megelőzően 2007-ben bajnoki címet ünnepelhetett, négy alkalommal pedig második lett a pontvadászatban, így az elmúlt időszakban rendszeres nemzetközi kupaszereplő volt: a Libertadores-kupában hat, a Copa Sudamericanában négy alkalommal mérette meg magát. A szerényebb eredményekkel rendelkező Nacional viszont jelenleg is tagja az országos élvonal mezőnyének.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Hernando Siles - Bolívar, The Strongest, Bolívia
Estadio Jesús Bermúdez - San Jose
Estadio Ramón Aguilera Costas - Oriente Petrolero, Blooming

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9318184043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása