Futballtangó

Bolívia leghíresebb stadionjai - Estadio Hernando Siles

2023. július 21. - _Adamo_

siles.jpg

A nevezetes dél-amerikai stadionok bemutatását a következő időszakban Bolívia létesítményeivel folytatjuk. Elsőként a világ egyik legkülönlegesebb stadionjához, a La Paz-ban található Estadio Hernando Siles falaihoz kalauzuljuk el az olvasót.

A kontinens legszegényebb országában az adminisztratív fővárosban található az ország legnagyobb stadionja, a La Pazban fekvő Estadio Hernando Siles ugyanis 41 143 néző befogadására alkalmas.

A létesítmény 3637 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, mellyel az egész világon az egyik legmagasabban lévő profi stadion. Az elképesztő magasságban tapasztalható körülmények miatt, az ehhez hozzászokott mindenkori hazai csapat jelentős előnyben van a külföldi vendégekkel szemben, itt a "hazai pálya előny" kifejezés fokozott értékkel bír. Az esélyek akkor is a hazai felé biellennek, ha éppen egy papíron jóval erősebb képességű csapat látogat hozzájuk.

Így aztán a bolíviai válogatott és a La Paz-i klubcsapatok egyaránt jónéhány meglepetést értek már el a stadionban nagyobb ellenfelekkel szemben. Például Bolívia kétszer rendezte meg a Copa Américát (vagy elődjét, a Campeonato Sudamericanót), és házigazdaként érte el a legjobb eredményeit: 1963-ban első, 1997-ben második lett a kontinenstornán. Utóbbi esetben csak a sztárokkal teletűzdelt brazilok ellen vesztették el a finálét. Ugyancsak emlékezetes volt számukra, hogy 2009-ben 6-1-re győzték le Argentínát vb-selejtezőn.

A stadion névadója, Hernando Siles 1926 és 1930 között Bolívia miniszterelnöke volt, regnálása idején épült meg a létesítmény. Az avatómérkőzést 1930. január 16-án tartották a The Strongest és az Universitario részvételével. Az említett két kontinensbajnokság mellett a válogatott és a helyi csapatok nemzetközi mérkőzéseinek adott otthont, ahol maximálisan kiélvezhetik a hazai pálya előnyét.

Az évek során két komolyabb felújításon esett át, az 1977-es Bolívar Játékok előtt megduplázták a stadion kapacitását és a világítást is beüzemelték, míg 2007-ben alakult ki a mostani formája, amikor a teljes nézőteret székekkel látták el. A küzdőteret futópálya veszi körül, így atlétikai versenyek lebonyolítására is alkalmas, a lelátó a stadion teljes hosszában két szinten várja a nézőket.

Az Estadio Hernando Silesben a nagyobb helyi csapatok közül a 30-szoros országos bajnok Bolívar és a 15-szörös győztes The Strongest játssza a hazai mérkőzéseit számtalan kisebb La Paz-i csapat mellett. A helyi rekordernek számító Bolívar alkalmazásában olyan egykori kiválóságok fordultak meg, mint Erwin Sánchez, Marco Etcheverry, Julio César Baldivieso vagy Juan Carlos Arce.

A Bolívar a legnagyobb nemzetközi sikere alkalmával 2004-ben döntőt játszott a Copa Sudamericanában és a hazai mérkőzést meg is nyerte a Boca Juniors ellen, de a trófeát végül nem tudta elhódítani. A Libertadores-kupában is ők érték el a legjobb bolíviai csapat által jegyzett eredményt, 1986-ban és 2014-ben egyaránt a négy közé jutottak.

A helyi bajnokság a többi dél-amerikai országos bajnokságnál gyengébb színvonallal rendelkezik, ahogy a mindennapi életben, úgy a labdarúgásban is szerény körülmények uralkodnak, így a tehetségesebb játékosok, amint tehetik, külföldre szerződnek. Ugyanakkor az ország fő létesítményében a hazai pálya előnye bárki ellen előnyt jelent számukra.

Az ellenfelek tiltakozása miatt a FIFA 2007-ben úgy határozott, hogy 2500 méternél nagyobb tengerszint feletti magasságban fekvő stadionban nem rendezhetnek hivatalos nemzetközi mérkőzéseket, de a bolíviaiak hosszas ellenkezése után egy év múlva engedményt kapnak. A határozat jelenleg úgy szól, hogy 3000 méteres magasság felett nem játszhatnak, de az Estadio Hernando Siles különleges engedélyt kapott, így azóta is a bolíviai válogatott legfőbb otthona.

Időről időre koncerteket is szoktak tartani a stadionban, bár a körülmények miatt nem feltételen ez a legkedveltebb helyszín az előadók számára, helyi művészeken kívül a Guns n' Roses és Enrique Iglesias is fellépett már a stadionban.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1018174923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása