Futballtangó

Sorsoltak az idei dél-amerikai nemzetközi kupákban

2023. március 28. - _Adamo_

damkupa.JPG

Hétfőről keddre virradóra a paraguayi Luquében kisorsolták a Libertadores-kupa és a Copa Sudamericana 2023-as kiírása csoportbeosztásának összetételeit.

Az első számú dél-amerikai nemzetközi kupasorozat, a Libertadores-kupa főtábláján öt argentin csapat szerepel, akik közül hárman kaptak brazil ellenfelet a csoportjukba, akik évek óta uralják a kiírást.

Azzal együtt, hogy a Racing Club a Flamengóval, míg a River Plate a Fluminensével került egy kvartettbe, alighanem kijelenthetjük, hogy mindkét Buenos Aires-i csapattól elvárható a továbbjutás. Az Academia csoportjában található még két kupaújonc, az Aucas és a Nublense, míg a "milliomosok" négyesébe a magaslati fekvése révén mindig veszélyes The Strongest és a selejtezőkben az Huracánt kiejtő perui Sporting Cristal került.

A Boca Juniors szintén teljesítendő csoportba került, ráadásul még brazil ellenfelet sem kapott maga mellé. A chilei Colo Colo bár nagymúltú ellenfél, a kolumbiai bajnok Deportivo Pereira és a venezuelai Monagas papíron egyaránt szerényebb minőséget képvisel. Persze, ettől még egyiküket sem lehet lebecsülni, pláne, hogy mostanság a Boca sincs éppen kicsattanó formában.

Az Argentinos Juniors a harmadik kalapból nehéz csoportba került, előzetesen a Copa Sudamericana-címvédő Independiente del Valle és a brazil Corinthians is esélyesebbnek számít, a csoport negyedik tagja pedig az uruguayi Liverpool Montevideo lesz.

A Copa Argentinát megnyerő Patronato a másodosztályból versenyezhet a nemzetközi kupában. A jelentősen meggyengülő paranái csapat a körülményekhez képest talán a lehető legkönnyebb csoportba került, de a paraguayi Olimpia Asunción, a kolumbiai Atlético Nacional és a perui Melgar mellett is csak a tisztes helytállás lehet a célja.

A Libertadores-kupában a nyolc csoport első két helyezettje jut tovább a legjobb 16 közé, a harmadik helyezettek pedig a Copa Sudamericana playoff körében folytatják.

A Libertadores-kupa csoportbeosztása

A csoport: Flamengo (brazil), Racing Club (argentin), Aucas (ecuadori), Nublense (chilei)
B csoport: Nacional (uruguayi), Internacional (brazil), Metropolitanos (venezuelai), Independiente Medellín (kolumbiai)
C csoport: Palmeiras (brazil), Barcelona SC (ecuadori), Bolívar (bolíviai), Cerro Porteno (paraguayi)
D csoport: River Plate (argentin), Fluminense (brazil), The Strongest (bolíviai), Sporting Cristal (perui)
E csoport: Independiente del Valle (ecuadori), Corinthians (brazil), Argentinos Juniors (argentin), Liverpool Montevideo (uruguayi)
F csoport: Boca Juniors (argentin), Colo Colo (chilei), Monagas (venezuelai), Deportivo Pereira (kolumbiai)
G csoport: Athletico Paranaense (brazil), Libertad (paraguayi), Alianza Lima (perui), Atlético Mineiro (brazil)
H csoport: Olimpia Asunción (paraguayi), Atlético Nacional (kolumbiai), Melgar (perui), Patronato (argentin) 

 

A Copa Sudamericana 2023-as főtábláján hét argentin csapat várhatta a sorsolást, közülük hatan kaptak brazil ellenfelet.

A második számú sorozat lebonyolítása annyiban változott tavalyhoz képest, hogy azon kívül, hogy a csoportelsők továbbra is bejutnak a legjobb 16 közé, a csoportmásodikok játszhatnak egy oda-visszavágós párharcot a nyolcaddöntőbe jutásért a Libertadores-kupa csoportharmadikjaival (korábban a magasabbról érkezők automatikusan mentek a Sudamericana 16 csapata közé, a másodikok számára befejeződött a küzdelem).

Ezzel a változtatással kétségtelenül nőttek az argentin csapatok esélyei, hogy legalább a playoff-körbe eljussanak és ne csak csoportelsőséggel vegyenek részt a folytatásban. Ugyanakkor ebben a kiegyenlített mezőnyben nehéz lenne bárki számára is jósolni vagy egyáltalán kötelező továbbjutásról beszélni.

Egyedül a Libertadores-kupa selejtezőjében elhulló Huracán nem kapott brazil ellenfelet, de azért az ecuadori Emelec és az uruguayi Danubio is jólcsengő név, a negyedik csapat pedig a paraguayi Guaraní a csoportban.

Az Estudiantes La Plata négyesét a Red Bull Bragantino mellett a bolíviai Oriento Petrolero és a paraguayi Tacuary alkotja. A Tigre a Sao Pauolo mellett a kolumbiai Deportes Tolimát és a venezuelai Academia Puerto Cabellót kapta. A Newell's Old Boys egy csoportban versenyezhet a Santosszal, valamint a bolíviai Blooming és a chilei Audax Italiano együttesével.

A 2020-as győztes Defensa y Justicia brazil ellenfele az América Mineiro lesz, ráadásul még az uruguayi Penarol és a kolumbiai Millonarios is nagynevű ellenfél a négyesében. A Gimnasia La Plata csoportjába került a Goiás, valamint a kolumbiai Independiente Santa Fé és a perui Universitario. A szezonkezdő formájában akár a végső győzelemre is esélyesnek tartható San Lorenzo együttesét összesorsolták a Fortalezával, a további ellenfelek a chilei Palestino és a venezuelai Estudiantes de Mérida lesznek.

A Copa Sudamericana csoportbeosztása

A csoport: LDU Quito (ecuadori), Botafogo (brazil), Universidad César Vallejo (perui), Magallanes (chilei)
B csoport: Emelec (ecuadori), Guaraní (paraguayi), Danubio (uruguayi), Huracán (argentin)
C csoport: Estudiantes La Plata (argentin), Red Bull Bragantino (brazil), Oriente Petrolero (bolíviai), Tacuary (paraguayi)
D csoport: Sao Paulo (brazil), Deportes Tolima (kolumbiai), Tigre (argentin), Academia Puerto Cabello (venezuelai)
E csoport: Santos (brazil), Newell's Old Boys (argentin), Blooming (bolíviai), Audax Italiano (chilei)
F csoport: Penarol (uruguayi), Defensa y Justicia (argentin), América Mineiro (brazil), Millonarios (kolumbiai)
G csoport: Independiente Santa Fé (kolumbiai), Universitario (perui), Goiás (brazil), Gimnasia La Plata (argentin)
H csoport: San Lorenzo (argentin), Palestino (chilei), Estudiantes de Mérida (venezuelai), Fortaleza (brazil)

Mindkét kupasorozat küzdelmei a jövő héten kezdődnek, fordulóként az egyes mérkőzéseket kedttől csütörtökig rendezik. A csoportkörben áprilisban, májusban és júniusban is két-két fordulót bonyolítanak le, június végén zárul a csoportkör. A Copa Sudamericana júliusi playoff-köre után, július 21-én tartják az egyenes kieséses szakaszok sorsolását, amikor meghatározzák a legjobb 16 csapat ágrajzait. A Sudamericana döntőjét október végén, a Libertadores fináléját november 11-én rendezik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3618082196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása